Aktuális

A hétvégére itt a kánikula!

A hétvégén is lehet egy-egy zápor, esetleg zivatar, de túlnyomóan napos idő lesz. Országos kánikula várható.

Pénteken sok lesz a napsütés. Az ország legnagyobb részén nem várható csapadék, kis valószínűséggel azonban az Északi-középhegységben és a Tiszántúl északi részén egy-egy zápor vagy zivatar kialakulhat. A Dunántúl nyugati felén nagyobb területen megerősödhet a szél, sőt a reggeli órákban a Fertő tó környékén viharos széllökések is előfordulhatnak. Másutt csak átmenetileg élénkülhet meg az északi szél – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. A legalacsonyabb hőmérséklet 10 és 16 Celsius-fok között valószínű. A maximum-hőmérséklet a Dunántúlon 24 és 28, a Duna vonalától keletre 28 és 30 fok között várható.

Szombaton északon helyenként előfordulhat egy-egy zápor, illetve zivatar. Másutt napos, száraz időre számíthatunk. A változó irányú szél csak zivatarban erősödhet meg. A minimum-hőmérséklet 11 és 17 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 30 fok között alakul.

Vasárnap általában derült vagy gyengén felhős időre van kilátás. Északon néhol egy-egy zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. A változó irányú szél mérsékelt marad. A minimum-hőmérséklet 12 és 18 fok között várható. Napközben 28–32 fokig melegszik a levegő.

A hétvégére itt a kánikula!

Ha kinti, nehezebb fizikai munkát kell a napokban elvégeznünk, akkor erre a legmegfelelőbb még a pénteki nap, délkeleten inkább a kora reggeli, késő délutáni órák. A hétvégére és a jövő hétre már ne tervezzünk komolyabb fizikai megterheléssel járó feladatot.

Az étkezésünket is igyekezzünk a hőségnek megfelelően átalakítani, már pénteken is változtathatunk az étrendünkön. Érdemes a bevásárlásnál is gondolni az előttünk álló forró időszakra: szerezzünk be salátához, könnyű ételekhez való alapanyagokat. A folyadékfogyasztást is ajánlott megnövelni, ásványi sókból is többre lesz szükségünk, így válasszunk magas ásványianyag-tartalmú vizeket.

Az UV sugárzás a következő napokban országszerte meghaladhatja a nagyon erős fokozatot, ezért a naptejek, UV-szűrős napszemüvegek mellett akár belsőleg is támogathatjuk a szervezetünket: fogyasszunk magas béta-karotin-tartalmú ételeket, például sárgarépát vagy sárgadinnyét – ajánlja a Meteo Klinika meteogyógyásza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top