Aktuális

Az elpazarolt élelmiszerekért küzd a világ

Annyi ételt dobnak a szemétbe a tengerentúlon, hogy muszáj valahogy kezelni a problémát. Az Egyesült Államokban most kipróbálják, lehet-e a felesleges húst legalább komposztálni.

Mi, magyarok is pazarlóak vagyunk, és sajnos nálunk is több tonna élelmiszer landol a kukában. Az Egyesült Államokban pedig már akkora a probléma, hogy külön tervet dolgozott ki a mezőgazdasági minisztérium, hogy ne menjen pocsékba a megvásárolt ételek 40 százaléka, vagyis majdnem fele!

Rengeteg ételt dobunk a szemétbe

Évente 31 millió tonna étel végzi az amerikai szeméttelepeken, vagyis jócskán túlvásárolják magukat a családok, de sok cég akár a félrecímkézett ételeit is elviteti a szeméttelepre. A minisztérium fel akar lépni az iskolai pazarlás ellen is, továbbá húskomposztálási kísérleteket indít, és különféle könnyítésekkel próbálja rávenni a cégeket arra, hogy selejtezés helyett adományozzák el a felesleget és az olyan importált élelmiszereket, amelyek ugyan már nem minden szempontból felelnek meg a szigorú minőségi előírásoknak, de fogyaszthatók. Emellett felvilágosító kampányokat indítanak a pazarlásról és az élelmiszerek helyes tárolásáról.

Sajnos a pazarlás néha velünk is előfordul, de tudunk tippeket adni arra, hogyan ne vásárolj túl sokat! A nyugati szomszédaink, az osztrákok pedig úgy próbálják gátolni a „kikukázást”, hogy egy internetes cserebereportált indítottak. Szuper ötlet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top