Aktuális

Autóvezetéssel tiltakoztak a szaúdi nők

Legalább egy tucat nő ült volánhoz Szaúd-Arábiában, tiltakozásul az autóvezetési tilalom ellen.

Több mint egy tucat olyan videofelvételt töltöttek föl szombaton a YouTube-ra, amelyen szaúdi nők autót vezetnek. Így tiltakoztak a sivatagi királyságban érvényben lévő, a nők szabad mozgását korlátozó előírások ellen. A videókat szerte Szaúd-Arábiából küldték, többek között a fővárosból, Rijádból, a nyugati országrészből, a Vörös-tenger partján fekvő Dzsiddából és az al-Ahsza oázis térségéből.

Az akció a Women2Drive elnevezésű kezdeményezés része. A kampány alatt kibocsátott petíciót eddig csaknem 20 ezren írták alá. A hatóságok ugyan szigorú büntetést helyeztek kilátásba a tüntetőkkel szemben, de végül senkit sem vettek őrizetbe.

Amint az elmúlt hetekben híre ment internetes szervezkedésüknek, egy vallási vezető meglepő kijelentéssel próbálta eltántorítani a nőket. Állítása szerint ugyanis az autóvezetés károsítja a petefészket, és egészségkárosodást okoz születendő gyermekeiknél.

Szaúd-Arábia amúgy az egyetlen ország, ahol a nők nem vezethetnek gépkocsit. A kemény vonalas konzervatív iszlám felfogás szerint ugyanis erkölcstelenségre vezet, ha a nők volánhoz ülnek. A korábbi kísérletek a tilalom eltörlésére egytől egyig kudarcot vallottak.

A szombati flashmob előtti napokban szaúdi humoristák és művészek egy csoportja a következő zeneszámot (No woman, No Drive, azaz Nincs nő, nincs vezetés) töltötte fel a netre, átírva Bob Marley No woman No cry (Nincs nő, nincs sírás) című slágerét:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top