Aktuális

Kisbaba életét mentették meg a magyarok a Fülöp-szigeteken

Egy 16 napos, lyukas szívű csecsemőn segített a Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja a Fülöp-szigeteki Taclobanban. A Haiyan tájfun által leginkább sújtott területen a héttagú magyar csapatot egy új kórház indításával is megbízták.

 
 

Egy néhány nappal a tájfun előtt született csecsemőt lyukas szívvel vittek be abba a kórházba, ahol a Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja dolgozott. A magyar szakemberek a nehéz körülmények közepette is stabilizálni tudták a koraszülött kisbaba állapotát, és a kaotikus állapotok ellenére megszervezték Manilába szállítását az amerikai haditengerészet egyik helikopterével. A kis beteget az egyik magyar orvos a manilai kórházig elkísérte, hogy út közben is biztosítani tudja felügyeletét és stabilitását. A csecsemő nagyon beteg és gyenge, veleszületett szívfejlődési rendellenességgel és vérmérgezés utáni állapotban. Édesanyjának nincs teje, így tápszondán keresztül táplálják.

Forrás: Magyar Református Szeretetszolgálat
Forrás: Magyar Református Szeretetszolgálat

Kritikus a helyzet

Taclobanban a tájfun óta nem sokat javult a helyzet, továbbra is rengeteg a sérült, nincs ivóvíz, élelem, és az emberek szálláshelyek híján folyamatosan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, az esőnek és a szélnek. Mind ez idáig 2357 ember halálát erősítették meg, ez a szám azonban gyorsan nőhet, amint elkezdik a romok eltakarítását.

A Református Szeretetszolgálat kint dolgozó orvoscsoportját felkérték, hogy egy teljesen kifosztott kórházban indítson orvosi ellátást annak érdekében, hogy még több helyen elláthassák a sérülteket. A szinte lehetetlen helyzetben a szakemberek saját felszereléseikkel rendezték be a kórházat.  A magyar szakembereket komolyan aggasztja, hogy a legtöbben kiszáradással érkeznek hozzájuk. Emellett nagy szükség van tífusz elleni védőoltásokra is, melyeket a manilai egészségügyi minisztériumon keresztül igyekeznek beszerezni.

Adománygyűjtés

A szeretetszolgálat tovább folytatja az adománygyűjtést a Fülöp-szigetekiek megsegítésére: a 13600-as telefonszám 66-os kódjának hívásával, a 10702019-85008898-51100005 számlaszámon keresztül és a szeretetszolgálat honlapján várják a felajánlásokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top