Aktuális

A hatodik legmelegebb év volt 2013

Az eddig mért hatodik legmelegebb évnek bizonyult a tavalyi a 2007-es évvel megosztva az éghajlati adatok 1850-ben megkezdődött hivatalos feljegyzése óta. A mutatók azt igazolják, hogy a bolygó klímája hosszú távú felmelegedésen megy keresztül.

Ez az oka, hogy ilyen meleg a telünk  

A 2013-as globális hőmérséklet összhangban van a hosszú távú felmelegedési folyamattal. A Meteorológiai Világszervezet tavalyi adatai megegyeznek a 2007-es mutatókkal: a globális szárazföldi és az óceánok felszíni hőmérséklete 0,5 Celsius-fokkal haladta meg az 1961 és 1990 közötti átlagot.

A hőmérséklet mindkét évben 0,03 Celsius-fokkal haladta meg a szélsőségesen meleg évtizednek számító 2001 és 2010 közötti átlagot. Utóbbi időintervallumban 2005 és 2010 voltak a legforróbb évek: a globális hőmérséklet ezekben az években nagyjából 0,55 Celsius-fokkal szárnyalta túl az akkor már hosszú ideje fennálló átlagot.

A szervezet szerint az eddig mért tizennégy legmelegebb év közül tizenhárom a 21. században volt. A melegedés mértéke nem egyforma az összes országban. Ausztráliában például a tavalyi volt az eddig mért legforróbb év, míg az Egyesült Államokban 2012-ben jegyeztek fel rekordhőségeket. A légkörben lévő üvegházhatású gázok rekordmennyisége miatt a globális hőmérséklet tovább fog emelkedni a következő nemzedékek életében is.

A Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését és lehűlését okozó El Niño, illetve La Niña légköri jelenségek az éghajlat természetes változékonyságának legfőbb irányítói közé tartoznak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top