Aktuális

Erődítménnyé vált Szocsi – biztonságos az olimpia?

Rakétaállások a hegyekben, tengeren állomásozó hadihajók, ellenőrzőpontok garmadája - a terrorfenyegetés igenis valós, ám mindenki igyekszik óvatos optimizmussal tekinteni a hivatalosan ma este kezdődő ötkarikás játékokra.

Ma elstartol – a szervezők szerint – a világ legvédettebb olimpiája, amelyre mintegy 85 országból 6 ezer sportoló, 17 ezer újságíró és több tízezer látogató érkezett. Oroszország ugyanis megígérte, hogy a Föld legbiztonságosabb ötkarikás játékát hozza tető alá. A költségekben pedig nem ismert határt: még a kínaiaknál is mélyebbre nyúlt a zsebébe. Míg a 2008-as nyári játékok megrendezésének kiadásai 40 milliárd dollárra rúgtak, addig Oroszország az olimpiák történetének rekordbüdzséjével dolgozott. Mintegy 51 milliárd dollárt költött a téli ötkarikás játékokra, melyet a rosszmájúak “Putyin olimpiájának” is neveznek, de a “Terroristák olimpiája” jelzővel is illetik, hiszen a modern olimpiák közül egy sem kapott olyan konkrét fenyegetéseket, mint a Szocsiban megrendezendő.

Erődítménnyé vált Szocsi

Drákói szigor

A 350 ezres lélekszámú városban, a Fekete-tenger partján, példa nélküli biztonsági intézkedéseket vezettek be, melyek elsősorban azt szolgálják, hogy megakadályozzák az észak-kaukázusi terrorcsoportok esetleges merényleteit. Szocsi most leginkább egy Big Brother házra hasonlít, hiszen a biztonsági kamerák lefedettségéből akár aranyérmet is kaphatna, ha lenne ilyen sportág. Olyan sűrűn vannak elhelyezve a “Nagy Testvér mindent látó szemei”, hogy túlzás nélkül mondhatjuk, Szocsi a világ legjobban bekamerázott városává vált. Az ingyenes wifi pedig valójában mézesmadzag, hiszen ez lehetővé teszi a biztonságiaknak, hogy folyamatosan nyomon kövessék, ki miről kommunikál. Sőt Szocsiban – ahol kétezer külföldi és 23 ezer orosz önkéntes dolgozik – mindenkinek számolnia kell azzal, hogy a mobilját is lehallgatják.

Ami a biztonsági intézkedéseket illeti, a város szó szerint acélgyűrűvé vált, amelynek belsejébe – ahol az olimpiai helyszínek vannak – lehetetlen észrevétlenül bejutni. Koncentrikus körben alakították ki az ellenőrző pontokat, ahol szigorúan megvizsgálják az akkreditációs kártya érvényességét, átvilágítják a csomagokat, az érkezőknek pedig fémdetektoros kapukon kell átsétálniuk. A városba vezető utakat, határállomásokat, tengerpartot, repülőteret, hegyvidéket egyaránt rendvédelmi erők “szállták meg”, s szigorúan ellenőrzik nemcsak a sportolókat és a versenyre érkezőket, hanem a turistákat, hobbisíelőket is. Az olimpiai létesítmények között közlekedő vonatokon is – amelyekre csak a külföldi újságírók vihetnek fel enni- és innivalót, míg az orosz önkénteseknek tilos – rendőrök és a vasúti biztonsági szolgálat tagjai járőröznek. Az oroszországi repterekről Szocsiba tartó járatok utasai pedig semmilyen folyadékot vagy zselés anyagot nem vihetnek magukkal kézi poggyászukban, mivel az amerikai belbiztonsági minisztérium arról értesült, hogy a terroristák fogkrémes tubusokban próbálhatnak meg robbanóanyag-komponenseket felcsempészni a repülőgépekre.

Erődítménnyé vált Szocsi

Ügynökök is a helyszínen

Miközben a 2012-es londoni olimpia védelmét “csupán” 12 ezer rendőr és biztonsági ember szolgáltatta (plusz készenlétben volt a 12 ezer fős katonaság), addig a legfrissebb információk szerint a téli olimpia biztonságáért több mint 70 ezer fős belügyi és biztonsági erő felel. Mindemellett körülbelül ezer orosz titkos ügynök is Szocsiban tartózkodik, akik amerikai kollégáikra is számíthatnak, mivel az FBI több mint húsz terrorszakértőt is küldött a helyszínre.

Katonák, vadászgépek, hadihajók – Szocsi most pont olyan látványt fest, mint amikor Moszkva a Győzelem napját ünnepli. Az orosz védelmi minisztérium ugyanis nem aprózta el, rögtön 18 rakétavédelmi egységet állított fel a város védelmére. Non-stop készenlétben vannak a légierő vadászgépei, a fekete-tengeri flotta hadihajói, akárcsak a haditengerészet legújabb szerzeményei, a “Varjak” névre keresztelt hajók, amelyek a tengerről indított támadások kivédésére szolgálnak.

Plusz óvintézkedés az USA-tól

Két amerikai hadihajó és több szállító repülőgép is bármikor bevethető, ha amerikai állampolgárokat kellene kimenteni a téli olimpia helyszínéről. A Pentagon ugyanis az amerikai 6. flotta zászlóshajóját, a Mount Whitneyt és a Ramage rakétarombolót a Fekete-tengerre vezényelte körülbelül hatezer tengerészgyalogossal. Vészhelyzet esetén a hadihajókról egyből helikoptereket, Németországból pedig két óra alatt C-17-es repülőgépeket tudnak Szocsiba küldeni. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ráadásul óvatosságra intette a sportolóit. Azt tanácsolták nekik, hogy a stadionokon és az olimpiai falun kívül ne viseljék a formaruhát, mivel az országzászlóval díszített, feltűnő öltözék veszélyeztetheti a biztonságukat.

Ám korántsem a 200 százalékos biztonsági intézkedés az, amire panaszkodtak az olimpikonok, ők elsősorban az olimpiai faluban uralkodó állapotokon akadtak ki. Van, ahol a vécét nem lehet lehúzni, van, ahol a villanykörték hiányoznak a lámpákból, vagy éppen padló nincs, máshol pedig “sarkvidéki hideg” tombol a szobákban, mert nincs fűtés, a csapból folyó sárga színű vízről már nem is beszélve.

Az mindenesetre jó hír, hogy előkerült a jamaicai bobosok felszerelése, úgyhogy most már tényleg elindulhat az olimpia!

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top