nlc.hu
Aktuális
12 adat a házasságról és a válásról

12 adat a házasságról és a válásról

A házasság hete alkalmából bloggerünk összegyűjtött pár érdekes statisztikai adatot a magyarországi házasságokról és válásokról.

Angliából indult el a “házasság hete” kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság fontosságára irányítja a figyelmet.

12 adat a házasságról és a válásról

 

A házasság hete alatt példákkal, tudományos kutatások eredményeivel, valamint bibliai és erkölcsi érvekkel bizonyítják a szervezők a házasság örökkévaló értékét. Beszélnek a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről, valamint igyekeznek tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat. Ezen túlmenően segítik a helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, vagy valamilyen ok miatt megszakadt.

És most jöjjenek a makacs tények:

65% – A családok 65 százalékában élnek a szülők házasságban. Ez tíz év alatt 10 százalékos csökkenést jelent.

3,5 – A legtöbb házasság 3 és fél év után bomlik fel. Elgondolkodtató, hogy a legtöbb válás a feleség 20-24 éves kora között történik. A férfiak átlagosan 3-4 évvel idősebbek.

23 200 – Átlagosan körülbelül 23 200 válást mondanak ki a bíróságok évente. Ez a szám évek óta csökken. A csökkenő tendencia oka a házasságkötések egyre alacsonyabb számában és sajnos nem a kapcsolatok minőségi javulásában keresendő. A 23 200 válás 2011-ben 21 000 kiskorú gyermeket érintett.

9 – Magyarországon minden kilencedik felnőtt már legalább egyszer elvált. Ebben benne vannak a 15–18 év közöttiek is (hiszen ők is köthetnek házasságot), tehát a tényleges arány valamivel magasabb.

 
12 adat a házasságról és a válásról

 

1977 – Utoljára 1977-ben létesült több házasság, mint amennyi megszűnt.

1/5 – A családok egyötödében a szülő egyedül neveli egy vagy több gyermekét.

87% – Az egyszülős családok 87 százalékában az anya él együtt gyermekével.

1,3 – 1,3-szor több elvált nő él egyedül, mint elvált férfi. Ennek egyik oka, hogy a nők a férfiaknál arányaiban ritkábban létesítenek tartós kapcsolatot a válásuk után, a másik pedig, hogy az elvált nők életkilátásai jobbak az elvált férfiakénál.

12 adat a házasságról és a válásról

 

90% – Válás esetén a kiskorú gyermekek 90 százalékát az anyánál helyezik el. Ebben benne vannak a közös megegyezéssel történt elhelyezések is.

A többi statisztikai adatért kattints a Mozaikfamily blogra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top