Baba

Szingli anyuka nyara: Egyedül egész nyáron át

Egyedülálló anyaként egész évben nehéz a pálya – de a nyári szünet hosszú hetei ilyenkor talán még hosszabbnak tűnnek!

Nagy felelősség, ha az embernek mindent egyedül kell megcsinálnia, ám a nyár még a szülők számára is a pihenés ideje, ha egyedül nevelik csemetéiket, még inkább az! Összegyűjtöttük hát a „szingli anyukák” fejében ilyenkor felmerülő leggyakoribb gondokat és kérdéseket!

Örökké sárkány maradok?

Szingli anyuka nyara: Egyedül egész nyáron át„Gyakran elegem van belőle, hogy egész évben őrmesterként irányítom a család életét. Estére néha már én is belefáradok a saját hangomba, annyit parancsolgatok – meséli Juli, aki három gyerekét egyedül neveli. – Egy ilyen nagy családban mindennek óraműszerű pontossággal kell mennie. Ehhez azonban az kell, hogy legyen valaki, aki számon kéri a dolgokat, aki pörgeti a munkát, aki irányít. Bizony gyakran irigylem a volt férjemet, aki amikor elviszi a gyerekeket egy-egy hétvégére, nem csinál velük leckét, nála nem kell hegedűt gyakorolni, nem érdekli, ha mosdatlanul fekszenek le, vagy ha összevissza esznek. Most ott tartunk, hogy ő a jó fej apa, akinél mindent lehet, én meg a szigorú, rendet tartó, parancsolós anya. Úgy érzem, hogy belekényszerültem egy szerepbe, amit nagyon nem szeretek, de nincs más választásom, mint megfelelni neki. Pedig már nagyon belefáradtam.”

– Itt az idő, hogy megmutassa a másik arcát is! – tanácsolja Nagy Brigitta pszichológus. – Minden válásnál megfigyelhető, hogy az a fél, amelyik ritkábban találkozik a gyerekekkel, elkényezteti. Valójában ez teljesen természetes dolog, hiszen akinek csak heti pár órája van a gyerekkel, az nem akarja azt kellemetlen feladatokkal tölteni, igyekszik kihozni belőle a maximumot. Lehet, hogy ez rossz érzés annak, akinek a feladatok maradtak, de sajnos ez ellen nem lehet mit tenni. Az azonban valóban fontos, hogy legalább most, nyáron meg tudja mutatni a mindig parancsoló, szigorú fél is, hogy tud laza, jókedvű is lenni. Bármilyen sok a munka, bármilyen kevés is a pénz, szervezzen olyan nyaralást, ahol nincs más dolga, csak a gyerekeivel lenni. A legjobb egy olyan tábor vagy üdülő lenne, ahol be tudja fizetni az étkezést, hogy ne kelljen ezzel fáradoznia a gyerekezés rovására. Fontos ugyanis, hogy a közös nyaralás ideje csak az együttlétről szóljon és a jó élményekről. Használja ki nyugodtan a bohém apa segítségét is! Ameddig ő a soros a nyaraltatásban, addig menjen el nyugodtan egyedül is kikapcsolódni – aki egész évben szolgálatban van, annak bizony kijár a pihenés!

Akasszak kulcsot a nyakába?

„A fiam már 12 éves, és komoly, megbízható fiatalember. Mivel egyedül nevelem, és a férjem nem fizet gyerektartást, nagyon kevés pénzből tudunk csak gazdálkodni. Tavaly végig egyedül járt haza az iskolából, megmelegítette az ebédjét és megtanulta a leckét, mire hazaértem. Semmi gond nem volt vele, ezért nehéz nem komolyan venni, amikor azt állítja, hogy nincs kedve táborokba menni, jobban szeretne itthon maradni. Azt mondja, hogy a tévé, a számítógép annyi szórakozást ad neki, hogy egy pillanatig nem fog unatkozni, de én nem nyugodtam meg. A nyár felében persze lennének más programjai is, de körülbelül hat hétig egyedül lenne. Jó ötlet ez?”

Szingli anyuka nyara: Egyedül egész nyáron át– Nem igazán – állítja pszichológus szakértőnk. – Egy kamaszgyereket ki kell mozdítani otthonról, táborokba, gyerektársaságba kell küldeni, szerezzen élményeket, barátokat, legyen szociális élete és elfoglaltsága. Otthon csak befordul, elmagányosodik, és élmények, értelmes elfoglaltság nélkül telik el a nyara. Tudom, nehéz megszervezni, de vannak ingyenes iskolai, önkormányzati táborok, összeállhat több anyuka is, akik felügyelik egymás gyerekeit. Egyedül hagyni nem szerencsés. Persze ha muszáj, akkor pár napra ez nem a világ vége, de semmiképp nem lehet ez a fő nyári program.

Elengedjem a volt férjemmel nyaralni?

„Az exférjem tavaly újra megházasodott, és tavasszal pici babájuk született. Az elmúlt években nem sokat törődött a közös gyerekünkkel, Biankával, ám nemrégiben felkeresett, és azt mondta, szeretné rendbe tenni a dolgokat. Párszor elvitte Biust, de nem volt nagyon sikeres ez a találkozás. A hatéves lányom nem érezte jól magát náluk, sírva jött haza, és azóta újra bepisilt esténként. Bevallom, én se vagyok oda az ötletért, hogy a semmiből újra felbukkan az apja, aki előtte csak ünnepnapokon jelent meg. A lányomat láthatóan megviselték ezek a találkozások, ám a férjem most azt találta ki, hogy jobban össze tudnának szokni, ha elvihetné egy teljes hétre a lányunkat. Nekem előre görcsbe rándul a gyomrom az ötlettől, és látom, hogy Bianka se szeretne menni. Attól félek, hogy rossz hatással lenne mindez rá, de a bíróság döntése szerint joga van hozzá. Mit tehetek?”

– A legfontosabb, hogy nyugodjon meg! – tanácsolja Nagy Brigitta pszichológus. – A gyerekek ugyanis tökéletesen átveszik a mi érzéseinket. Ha önnek meggyőződése, hogy a gyereknek rossz lesz az apjánál, akkor ne csodálkozzon, ha egy szorongó, bepisilős gyereket kap vissza. Igen, az nem szerencsés, hogy az apa eltűnt az önök életéből, de az jó jel, hogy most vissza akar térni, és újra a gyerek életének részese akar lenni. Ne feledje, hogy az embernek csak egyetlen édesapja van – mint ahogyan anyából sincsen kettő, és a gyereknek mindkét szülőjére szüksége van ahhoz, hogy egészséges lelkű felnőtt legyen belőle. Ha igazán segíteni akar, sugározza azt a lánya felé, hogy milyen jó neki, hogy apával nyaralhat, mert hogy ez tényleg jó dolog! Apával pedig nyugodtan üljön le és adjon neki tanácsokat, tippeket, mesélje el, mit szeret a lánya. Nem könnyű elengedni a volt házastárssal szembeni negatív érzelmeket, de ha igazán jót akar a gyereknek, akkor megpróbálkozik vele. A válás nem könnyű dolog – de mindig a gyerek szenved a legjobban, főleg ha a procedúra közben elveszíti az egyik szülőjét. Most itt az esély, hogy visszakapja. Éljenek vele!

 

 Három jó tanács, hogy tökéletes legyen a nyár!

1. Szánj időt magadra! Az egyedülálló anyáknak receptre kellene felírni pár nap gyerekmentes pihenést! Keress egy pihentető jógatábort, vagy kérd kölcsön egy barátod nyaralóját, esetleg indulj el sátorozni a legjobb barátnőddel. Nem felesleges luxus ez – a hazatérő gyerekek egy boldog, elégedett anyát fognak visszakapni, aki jobban fogja bírni az egész éves kiképzést.

2. Ne légy féltékeny! Néha nehéz elfogadni, hogy apa mindent megvesz, mindent megenged a gyerekeknek. Mintha egy új nagymamát kapnának, de olyat, akivel még vitázni se lehet gyereknevelési kérdésekben, hiszen ő is egyenrangú szülőfél, aki azt tesz, amit jónak lát. Ne aggódj emiatt túl sokat, ezek kivételes alkalmak apának és gyereknek egyaránt. Veszekedés helyett inkább bátorítsd az apát, hogy vegyen részt még többet a gyerek életében! Minél többször viszi el, minél gyakrabban van nála, annál kevésbé lesznek ezek az alkalmak ünnepiek, és annál normálisabban viselkedik majd minden résztvevő fél.

3. Vond be apát is a terhekbe! Nyáron tagadhatatlanul drágább az élet – a táborok, a programok jókora extra kiadást jelentenek. Úgy igazságos, hogy ennek költségeit közösen viseljétek.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top