Aktuális

Lehet-e ártatlan a barátnőjét lelövő Pistorius?

Megkezdődött Oscar Pistorius pere. Vajon egy újabb O.J. Simpson-forgatókönyv játszódik majd le előttünk? Hihetünk az objektív ítélkezésben akkor is, ha egy korábban példaképként ünnepelt sportolóról van szó?

Lehet-e ártatlan a barátnőjét lelövő Pistorius?Oscar Pistorius, a négyszeres paralimpiai bajnok, aki épek versenyein is indult, nagyon sokat tett azért, hogy a közvéleménnyel elfogadtassa a másság tiszteletét, illetve azért, hogy a fogyatékosság tabuját megtörje. 1986-ban született a dél-afrikai Pretoriában, hiányzó szárkapocscsonttal és nem megfelelően kinőtt lábujjakkal.

A térd alatti amputáció (Oscar tizenegy hónapos volt a műtét idején) a szülei döntése volt. A másik lehetőség szerint a fiúnak egész életét kerekesszékhez kötve kellett volna élnie. Már korán sportolni kezdett, kezdetben vízilabdázott, teniszezett és rögbizett, majd egy térdsérülés miatt 2004-ben kezdett az atlétikával foglalkozni.

Példakép lett

Dél-Afrika legnépszerűbb sportolója lett, hazájában nemzeti hős, és az egész világ szemében igazi idol. A londoni olimpián az épek között indult, ő volt az első, aki megtette ezt. “Gyakran szokták kérdezni, hogy miképp vagyok képes erre vagy arra a dologra, de én nem látom a különbséget, hogy miért lennék más, mint egy egészséges ember. Úgy nőttem fel, hogy nem érzékeltették velem, hogy fogyatékos vagyok, csak akkor került szóba, hogy nincs lábam, amikor reggel öltözködtünk, és a testvéremnek azt mondták, hogy húzzon cipőt, nekem meg azt, hogy csatoljam fel a műlábam” – nyilatkozta egyszer.

A Puskás-stadionban is futott

A karbonszálas művégtagok miatt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség a pekingi olimpia előtt vizsgálat alá vetette, azt firtatva, vajon a szerkezet miatt nem jut-e jogtalan előnyhöz. Az eredmények a sportolónak kedveztek, aki a kezdetektől bízott az igazában, és sikereit a kőkemény edzésnek tulajdonította. 2011-ben egy hazánkban megrendezett versenyen, a Puskás-stadionban tartott Gyulai István Memorialon is részt vett. Nemcsak hihetetlen és példa nélküli eredményei, hanem a belőle sugárzó pozitív energia miatt az önmagán túllépő akarat jelképe lett, és ő igen alkalmas volt remek kiállásával, jól átgondolt nyilatkozataival erre a szerepre. Rengeteg ember példaképe lett az évek alatt.

)

Ekkor következett be a tragédia. Pistorius a saját házában 2013. február 14-én hajnalban négy lövéssel (három talált) megölte modell és emberjogi aktivista (a nők elleni erőszak ellen kampányolt) és ügyvédbojtár barátnőjét, Reeva Steenkampet – szól a vád. Pistorius azt állítja, hogy brutális betörőnek hitte a 29 éves lányt, azért tüzelt. A lány látogatása idején állítólag terhes volt, és a látogatást Valentin-napi meglepetésnek szánta.

Az egyik azt mondja, a másik azt

Idén, csaknem egy évvel a lövöldözés után kezdődött el a per, melynek élő közvetítésétől Gert Saayman orvosszakértő kérésére eltekintettek. Pistorius hatalmas óvadék fejében szabadlábon védekezik. A dél-afrikai közvéleményt már ez is megosztja, mint többen mondják, hasonló bűnnel megvádolt feketének ezt nem engedélyeznék. Saayman végezte a boncolást is, ő állapította meg, hogy az áldozattal három golyó végzett.

A vallomások igen kuszák, és ellentmondóak. A biztonsági őr például azt állítja, ő hívta Pistoriust, aki zokogott a vonalban, a vádlott viszont épp az ellenkezőjét mondja, miszerint ő telefonált először. De ugyanez áll a több mint százhetven méterre lakó szomszédokkal kapcsolatban is. Egy házaspár nőtagja állítólag veszekedést és női sikolyokat hallott a ház felől, míg férje férfihangra esküszik. Állítólag ilyen távolságról semmit nem lehet megállapítani, és Pistorius is tagadja, hogy Reevával nézeteltérése lett volna. A kapcsolatukról azelőtt mindig szuperlatívuszokban beszéltek, ők voltak a harmonikus álompár. Most viszont a szomszédok állandó konfliktusokról regélnek.

Lehet-e ártatlan a barátnőjét lelövő Pistorius?

Nehéz hinni benne

A tárgyalás nem lesz rövid, és nem lesz egyszerű. Pistorius a procedúra alatt sírt és öklendezett, főképp mikor az orvos a modell szétroncsolt koponyájáról mutatott felvételeket. Váltig ragaszkodik ahhoz, hogy nem a barátnőjét akarta meggyilkolni. Most azt vizsgálják, a művégtagjait felcsatolta-e, mert ha igen, a hirtelen tettek más megvilágításba kerülnek, és a vádat erősítik. Arról nincsenek hírek, hogy történt-e elmeszakértői vizsgálat – holott annak mindenképpen kellett lennie. Az kimutathatná, mennyire valószínű, hogy valaki egy eddigi normális élet után ilyen tettekre ragadtassa magát. Bár Pistorius egyszer, 2009-ben már állt bíróság előtt, állítólag megütött egy nőt – ezt a vádat ejtették.

Nehéz hinni Pistorius esetleges ártatlanságában, mert csupán eddigi életútja szól mellette, a tények inkább makacsul ellene. Az engedély nélküli fegyvertartás eleve erős fekete pont, és az is, hogy a betörőt simán lelőtte volna. Ez nem védhető álláspont, mert a fürdőben tartózkodó betörő közvetlen életveszélyt még nem jelenthetett rá, azt sem tudhatta, van-e nála fegyver. Elég lett volna – ha már mindenképpen ragaszkodik a fegyverhasználathoz – figyelmeztető lövéseket leadnia.

Azt is nehéz elképzelni, hogy perével példát szeretnének statuálni, hiszen kevesek érdeke lehet, hogy egy közmegbecsülésnek örvendő sztárt ilyen módon a földre kényszerítsenek. Én azt gondolom, hogy hirtelen elmezavar állhatott be nála, és egy őrült pillanatban cselekedett. Talán következetes tagadása azt is jelzi, hogy az elméje blokkolta az eseményeket, esetleg még maga sem képes szembenézni a tettével. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top