Aktuális

Leváltották a The New York Times első női főszerkesztőjét

Jill Abramson két és fél évig irányította a lapot.

Leváltották a The New York Times első női főszerkesztőjétEgymásnak ellentmondó értesülések jelentek meg az amerikai médiában azzal kapcsolatban, hogy miért váltották le a The New York Times első női főszerkesztőjét, a 60 éves Jill Abramsont. A The New York Times Company szerdán váltotta le váratlanul a liberális lapot két és fél éve vezető Abramsont. Pozícióját a Pulitzer-díjas Dean Baquet, a szerkesztőség eddigi második embere, a The Los Angeles Times korábbi főszerkesztője vette át. Ő az első afroamerikai újságíró a lap élén.

A vezetőcsere okaival kapcsolatban találgatások kaptak szárnyra. A The New Yorker egy Abramsonhoz közelálló személyre hivatkozva az írta, hogy a volt főszerkesztő vitába keveredett a kiadóvállalat vezetésével, mert megtudta, hogy mind a fizetése, mind pedig a cég által utána fizetett nyugdíjjárulék kevesebb annál, mint amennyit elődje, Bill Keller kapott.

Arthur Sulzberger, a lap kiadója és a lapot birtokló cég elnöke azt állította, hogy döntésében, miszerint Abramson “nem maradhatott főszerkesztő”, nem volt szerepe semmiféle bérvitának. Szavai szerint a váltás mögött az áll, hogy aggályai voltak azzal kapcsolatban, ahogyan a menesztett főszerkesztő a szerkesztőséget vezette, amit az éves értékelés alkalmával személyesen is közölt az érintettel. A kiadó arról nem adott tájékoztatást, hogy mik voltak a konkrét kifogásai Abramsonnal szemben. A The New York Times úgy tudja, a volt főszerkesztő mind a kiadójával, mind a helyettesével vitában állt. Az NPR közszolgálati rádió információi szerint a leváltott főszerkesztő a hirdetések és a videojelentések kérdésében összekülönbözött Mark Thompsonnal, a New York Times Co. vezérigazgatójával.

Egyes vélemények szerint a főszerkesztőváltástól a The New York Times digitális termékeinek felfutása várható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top