Aktuális

Hogy tudnak egy csecsemőt kilopni egy kórházból?

Eltűnt egy csecsemő a Markusovszky kórház szülészetéről. Egy órával később megtalálták, épségben. Mára kiderült: egy szombathelyi pár lopta el a kislányt. De hogy lehet egy újszülöttel csak úgy kisétálni egy kórházból?

Nincs meg a baba

Július 9-én vették észre a szombathelyi szülészeten, hogy eltűnt egy újszülött csecsemő. A szemtanúk beszámolója alapján a rendőrség gyorsan azonosította az elkövetőket, így jutottak el egy szombathelyi lakásba, ahol egy férfit és egy nőt is őrizetbe vettek. A bejelentés után egy órával sértetlenül visszavitték a kislányt.

Minden szülő rémálma, hogy egy zsúfolt helyen szem elől téveszti a gyerekét. Abba is elég ijesztő belegondolni, hogy egy kórházban az újszülöttosztályon összecseréljék az enyémet valaki máséval (igaz, mióta léteznek a karszalagok, erre már csak nincs esély), de az, hogy szülés után, kimerülten és boldogan fekszem az ágyon, és egyszer csak közlik velem, hogy pardon, de nincs meg a baba… elképesztő.

Hogy tudnak egy csecsemőt kilopni egy kórházból?
Markusovszky Kórház Szülészeti Osztályáról ellopott, előkerült újszülött csecsemő dédnagymamája áll a gyermek ágya előtt az otthonában (Fotó: MTI)
Markusovszky Kórház Szülészeti Osztályáról ellopott, előkerült újszülött csecsemő dédnagymamája áll a gyermek ágya előtt az otthonában (Fotó: MTI)

Egyszeri mulasztás?

Hogyan történhet meg ilyesmi? Változó, hogy egy-egy kórház melyik osztálya milyen látogatási időt engedélyez, mikor engedik be a családtagokat (különösen igaz ez például az újszülöttosztályokra), de vajon minden pillanatban őrzik a csecsemőket? Saját tapasztalataink alapján nem. Az intézmények egy részében azonban az édesanya ki sem viheti a babát az előtérbe, ahol “zsiliprendszer” működik, ez elég megnyugtatónak tűnik még akkor is, ha alapvetően a fertőzések, és nem az emberkereskedelem miatt találták ki.

Van viszont olyan kórház is, ahol már a recepción sem ül mindig valaki, az arra tévedőktől pedig a legritkább esetben kérdezik meg, hogy segíthetnek-e. Alapesetben a csecsemő vagy az újdonsült anyukájával, vagy a csecsemősökkel van, bár én mentem el már úgy a lányomért, hogy várnom kellett, míg valaki arra jár, addig a babák csendben, de egyedül gügyögtek. És persze az is tény, hogy egy nő, karjában egy csecsemővel, elég gyakori látvány a folyosókon.

De az, hogy egy babával simán ki lehessen sétálni, mégiscsak megdöbbentő, és számos kérdést vet fel a kórházak biztonságával kapcsolatban. Egyszeri mulasztásról van szó, vagy a szerencsének köszönhetjük, hogy eddig ezt senki nem kockáztatta meg? Felül kellene vizsgálni a biztonsági rendszert, netán egységesíteni kellene?

Megnézem
Összes kép (1)

“Maguknak” lopták

A rendőrség ma sajtótájékoztatót tartott, a nyugat.hu ez alapján azt írja: egy 38 éves szombathelyi nő a hatodik gyermekét várta, de tavasszal elvetélt. Még nem tisztázott, vajon ez a trauma vezetett-e odáig, hogy mindenáron gyereket akart. Annyi biztos, hogy július kilencedikén – korábbi terepszemlét követően – 31 éves rokonával ment be a Markusovszky kórház újszülöttosztályára, ahol véletlenszerűen kiválasztották az egy nappal korábban született kislányt, majd kisétáltak vele az osztályról. A 31 éves férfi szociális munkási gyakorlatát töltötte a kórházban, ezért ismerte a járást. Mint kiderült, a megye több kórházában is tartottak terepszemlét, végül a Markusovszky mellett döntöttek.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya mindenesetre a szombathelyi férfit és az ugyancsak helybeli nőt előállította, gyanúsítottként kihallgatták és őrizetbe vették őket. Megkérdeztük az érintett kórházat, hogyan fordulhatott elő náluk ilyesmi. Cikkünket frissítjük, amint választ kapunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top