Aktuális

Jane Fonda megállította az időt

Volt sztárcsemete, címlaplány a Vogue-ban, filmsztár, aktivista, aerobikpapnő. Háromszor ment férjhez, két gyermeke van, most elragadtatott nagymama. Olyan nő, akinek elég esze van, ezért tudja: jobb, ha a barátoddá teszed az időt, mint ha az ellenségednek tekinted.

Több mint tíz éve, hogy az akkor 66 éves Jane Fonda kiadta önéletrajzi könyvét. Majdnem akkora sikert aratott vele, mint pár évtizeddel korábban aerobikkazettáival. A vaskos kötetben jó érzékkel vegyítette múltjának igen érdekes tényanyagát a leszűrt élettapasztalatokkal, ráadásul három felvonásba “rendezte” történetét. Ezzel azt üzente olvasóinak, mindenekelőtt kortársainak, hogy a hatodik X után kezdődő harmadik felvonás nem valamiféle végjáték, sokkal inkább élvezetes esszencia. A több száz oldalnyi írás meglepő tanulságokkal szolgál. Különösen annak fényében, hogy a bőséges képanyagot nézegetve bárki meggyőződhet róla, milyen látványosan szép nő volt a fiatal és az érett Jane Fonda is. És mégis… Ez a kicsattanó teremtés több mint húsz évig küzdött bulimiával (néha anorexiával), és még ennél is huzamosabb ideig komoly önértékelési zavarokkal.

Apám szemében…

Örökségül ugyanis nemcsak a szépséget hordozó géneket kapott felmenőitől, de néha tragédiába torkolló, lelki alkatukból eredő problémákat is. Apját, Henry Fondát ismerhetjük a Háború és béke Bezuhovjának szerepéből, de ő alakította a Volt egyszer egy vadnyugat kegyetlen Frankjét is. Ez a jóképű, kék szemű férfi meghittségre képtelen, hideg, ijesztő dührohamokat produkáló családfő volt, nem csoda, hogy mind az öt (!) felesége szenvedett mellette. Csak beleszeretni volt könnyű, de ami utána jött…! Lánya megrendülten említi, milyen borzalmas érzés volt jóval apja halála után olyan rajongóval találkoznia, aki párás szemekkel mesélte: mennyire kedves és közvetlen volt Henry Fonda, amikor egy repülőúton egymás mellett ültek. “Kedvesen és hosszan beszélgetett velem…”
“Velem sosem beszélgetett el kedvesen és hosszan…” – gyötörte magát Jane, felidézve otthonuk robbanásig feszült légkörét.

Lélekgyógyászok bizonyára levezetnék a képletet, hogyan lesz az apai szeretet kimutatásának hiányából alárendelődésre kész férfiimádat és mindent eluraló bizonyítási vágy.
“Egy alkalommal apám megjegyzést tett a lábamra, azt mondta, túl vastag – emlékezik Fonda kamaszkora egyik neuralgikus pontjára. – Két napig nem aludtam utána, annyira megviselt ez a megjegyzés…” Az élete harmadik felvonásához érkezett Jane Fonda már tudja: az apa elégedettsége, áradó és kimutatott szeretete az egyik legfontosabb elem, amiből egy nő felépítheti önmagát. Az alap, amelynek hiánya ingataggá teheti a leglátványosabb építményt is. A színésznő első férje, Roger Vadim francia filmrendező nem akármilyen tekintélynek számít a női szépség terén. Ő fedezte fel Brigitte Bardot-t, Catherine Deneuve-öt is. Bardot-t feleségül vette, Deneuve-vel évekig élt együtt. Férfiúi koronájának harmadik ékköve Jane Fonda lett, akivel szintén házasságban élt.

Vadim évtizedekkel később is élesen emlékezett arra, milyen nehéz volt meggyőznie Fondát arról, hogy szép. Hiába hibátlan a test, tökéletesek az arányok és a formák, dús a haj, vonzó az arc, ha a lélek nem harmonikus. Jane Fonda életének első felvonásában apja mellett az anyja, a szintén nagyon szép, de neurotikus Frances Ford játszotta a főszerepet. A sebzett, melegségre vágyó, férje rideg természetétől – majd folyamatos hűtlenkedéseitől – szenvedő fiatalasszony egyre több időt töltött ideggyógyintézetekben, míg az egyik kezelése során borotvával elvágta a torkát. Jane tizenkét éves volt ekkor.

Jane Fonda megállította az időt
Névjegy
• New Yorkban született 1937. december 21-én.
• Férjei: Roger Vadim (1965–70), Tom Hayden (1973–89), Ted Turner (1991–2000).
• Gyermekei: Vanessa (1968) és Troy (1973).
• Leghíresebb filmjei: Mezítláb a parkban; Barbarella; A lovakat lelövik, ugye?; Klute; Kaliforniai lakosztály; Kína-szindróma; Kilenctől ötig; Hazatérés; Az Aranytó; Anyád napja.
• Hétszer jelölték Oscar-díjra, kétszer (1971, 1978) el is nyerte a szobrocskát.

Vadim megteremtette a Nőt…

Nem sokkal ezután került be Jane az egyik legelegánsabb amerikai leányiskolába, melynek patinás épületeiben forgatták később az Egy asszony illata című film jeleneteit. A húszas éveikhez közeledő lányok egymást őrjítették meg karcsúságmániájukkal: volt olyan nap, hogy Jane mindössze egyetlen kemény tojást evett. Egyik barátnője szoktatta rá a bulimiára, nagyokat ettek, majd nagyokat hánytak együtt…
A színészmesterséget a legendás Lee Strasbergtől tanulta, és mivel sem tehetségnek, sem intelligenciának nem volt híján, araszolt is előre a pályán. A már említett Vadim-féle házasságban nemcsak nőként kapott gyógyírt a sebeire, de anya és mostohaanya is lett. Vanessa lánya születése előtt évekig nevelte a rendező dán feleségétől született kislányát, Nathalie-t. Érdekes, hogy szinte kizárólag kisfiút tudott elképzelni gyermekének, úgy érezte, képtelen egy lány nevelésével megbirkózni. Szerencsére ezt rosszul gondolta, mert sikeres pályafutása mellett élete másik nagy eredménye, hogy sokkal jobbat alakított a szülői szerepben, mint anyja és az apja. Lánya, fia és nevelt gyermekei is jó kapcsolatban élnek vele, ő pedig mára már elégedett és rajongó nagymama.
Jane Fonda örökké mozgásban van. Ezt nemcsak az aerobik kapcsán kell érteni, hanem szellemiekben is. A hatvanas években a “Fonda” név sokkal inkább mozgalmi márkának számított. Fonda járt a kommunista Szovjetunióban, kiment a Vietnamban harcoló amerikai katonákhoz, érdeklődött az indiánok sorsa iránt. Tüntetett, tiltakozott, és nem elégedett meg azzal, hogy lefotózzák a felvonulások első soraiban. Komolyan vette az elveit, és kiállt értük.

Ez hozta össze második férjével, a későbbi szenátor Tom Haydennel, akitől fia, a színésszé lett Troy született. Harmadik férje, Ted Turner anyagi háttere pedig lehetővé tette, hogy egészen komoly alapítványt működtessen a fiatalkorú georgiai lányok korai teherbe esésének megakadályozására. Ezt az ügyet akkor karolta fel, amikor meghívták Egyiptomba az ENSZ népesedésügyi világkonferenciájára, és ott megértette, hogy a testi-lelki elhanyagoltságban felnövő kislányoknak alig van esélyük arra, hogy ne sorozatos gyerekszülésre és házicselédnek használják őket. Érzelmi kapaszkodóra és jövőképre, vagyis reményre van szükségük, hogy olyan életet élhessenek, amelynek értelme és célja van. Fonda rájött, hogy ez a probléma nem csupán Afrikában, de Amerikában is jelen van, ezért hozta létre alapítványát.

Megnézem
Összes kép (1)

Az Aranytó titka

Lehet vitatkozni arról, igazságos-e, vagy sem, de Jane Fonda két Oscar-díj kitüntetettje. Mindkettőt a hetvenes években kapta. Először a Klute prostituáltjaként alakított nagyot, abban a filmben Donald Sutherland volt a partnere, majd a Hazatérésért kapta meg a második szobrot. Ebben a filmben olyan asszonyt játszott, akinek férje Vietnamban harcol, és közben ő beleszeret az egyik, harctérről visszatérő, megbénult katonába. A férfi mindent elkövet azért, hogy megakadályozza újabb potenciális áldozatok Ázsiába küldését. A rendezők szerettek Fondával dolgozni, mert fegyelmezett volt, intelligens és teherbíró. Van egy film, mindenképpen a legfontosabbak közül való Fonda életében. Az Aranytó Katherine Hepburn és Henry Fonda jutalomjátéka. Itt a filmbéli és az igazi szereposztás összemosódott. Jane alakította Henry Fonda lányát, aki megpróbálkozik még egyszer közel kerülni az apjához. Nem csoda, hogy ennek a történetnek a filmre vitelében a színésznő producerként is közreműködött.

Két házasságon és számtalan élettapasztalaton túl Jane egy igazi amerikai “nagyvad” látókörébe került. Ted Turner a CNN első embere, igazi self-made man, aki nyilvánvalóan úgy vélte, jól mutat trófeái között egy hollywoodi sztár. Fonda úgy gondolta, két házassággal a háta mögött eleget megtudott önmagáról, hogy ezúttal képes legyen képviselni saját érdekeit is a kapcsolatban. Nem volt könnyű helyzetben, mert Turner eltökélt, erős akaratú férfi, az ilyenek általában ragaszkodnak saját elképzeléseikhez. Mire Fonda észbe kapott, megint szembe kellett néznie a valósággal: nem úgy él, ahogy szeretne. Ő már igazi otthonra vágyott, ám ehelyett legalább tíz ingatlant kellett berendeznie, gondoskodni ennyi háztartásról. Eredményként azt tudja felmutatni, hogy most sokkal hamarabb volt ereje kimondani: ez így nem jó, ki akar lépni a kapcsolatból. Jane Fonda hetvenhét éves. Amikor show-műsorok vendégeként a legtermészetesebben áradozik viruló szexuális életéről, azt nem provokációnak szánja, sosem élt ezzel az eszközzel. Gond nélkül vallja be azt is, hogy ötvenévesen megnagyobbíttatta a mellét, majd egy évtizeddel később szégyenkezve műttette ki az implantátumot. Másokkal ellentétben ő akkor érezte megcsonkítottnak a testét, amikor valamiféle kreált szépségideálhoz próbált igazodni.

Ha manapság írnak róla, nem győzik hangsúlyozni, milyen jól néz ki. Igaz, élt néhány kozmetikai beavatkozással, de megtartotta a szeme körüli finom szarkalábakat: néhány kortársával ellentétben nem lett önmaga paródiája. Nem követ el stílushibákat az öltözködésében sem, mindig csinos: jól tudja, mi előnyös neki, mi nem. Diétát tart, rendszeresen mozog, módszereiről könyveket és filmeket készít. Megbékélt az apjával, és méltó helyre emelte az életében szerencsétlen sorsú édesanyját is. Ennek jele, hogy önéletrajzi kötetét neki ajánlotta. Az idővel harcolni akaró nőknek van mit tanulniuk Jane Fondától. Sokan merítenek is a tudásából. A legtöbb kérdést mégis ugyanabban a témában kapja évtizedek óta. Nők ezrei szeretnék megtudni tőle: milyen érzés volt megcsókolni Robert Redfordot….?!

Jane Fonda megállította az időt

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top