Aktuális

Az erőszak, amit látunk, de tűrünk

Még mindig uralkodik az a nézet, hogy a gyermekekkel szembeni erőszak jogos, hallgatólagosan elfogadható és ártalmatlan – mégpedig az egész világon.

Lehet, hogy a spenót nem harap, de a francia anyukák, apukák azért odacsapnak, ha éppen csemetéjük valami olyat tesz, ami nem éppen comme il faut. 87 százalékuk popsira üt, 72 százalékuk “finoman” arcul suhintja, 51 százalékuk pedig elfenekeli a gyerekét – többek között ez áll az Unicef legfrissebb jelentésében. A 190 országban végzett vizsgálat címe Hidden in Plain Sight, vagyis körülbelül annyit tesz, hogy szemünk előtt elrejtve. Ezzel utalva arra, hogy a gyermekek elleni, családtagok, szomszédok, barátok és iskolatársak által elkövetett erőszakot – testi fenyítés, szexuális erőszak, lelki terror – még sok országban indokoltnak látják. A verés, kiabálás, megszégyenítés és a fegyelmezés különböző más formái (mint például a bezárás) sok gyermek mindennapjainak része.

10-ből 6 gyereket fenyítenek világszerte – de csak azért, mert a dolog elterjedt, attól még nyilván nem elfogadható. A világon csupán 39 országban – 2005 óta Magyarországon is – tiltja a törvény a gyerekek testi fenyítését, Svédország volt az első. Igaz, éppen ott éri a legtöbb erőszak a gyerekeket, ahova a törvény legkevésbé ér el: az otthon négy fala közt. Az erőszaknak akármilyen formájáról van szó, ha az áldozat úgy nő fel, hogy ez az élet velejárója, nem fog segítséget kérni. Sőt, sokuk fel sem ismeri, hogy ami vele történt, az jogtalan erőszak. Konfliktus- vagy stresszhelyzetben erőszakkal fognak válaszolni, így lehetnek az erőszak elszenvedői szülőként maguk is elkövetők.

A lányokkal szembeni erőszakkal kapcsolatban hasonló jelenség figyelhető meg. A becslések szerint a világon csaknem minden harmadik, 15 és 19 év közötti lány érzelmi, testi vagy szexuális visszaélést szenved el párkapcsolatában. Az ebbe a korcsoportba tartozó lányoknak azonban a fele gondolja azt, hogy a partnerének bizonyos körülmények között joga van a nőt megverni. Annak, hogy a legtöbb országban a lányok indokoltnak látják a férjük, társuk erőszakosságát, a jelentés szerint egyik oka az lehet, hogy így próbálnak megbirkózni vele: egy értelmesnek látszó ok elviselhetővé teszi a szenvedést. Miközben a szexuális erőszakot gyakran a szegény vagy válság sújtotta országokkal kapcsolatban említik, az iparilag fejlett államokban is elterjedt: a világon nagyjából minden tizedik lány megtapasztalta már életében. Az elkövető a legtöbb esetben a lányok nevelői vagy barátai közül kerül ki.

Világszinten a 11-15 év közötti gyerekek egyharmadát zaklatják rendszeresen. A magyar tinédzserek 34 százaléka ismerte el, hogy zaklatja kortársait, de – lehet örülni – ez a jelentés szerint a korral egyre csökken. Ahogyan ritkulnak a verekedések is: míg a 11 éves fiúk 48 százaléka rendszeresen összecsap, a 15 éveseknek viszont “csak” a 36 százaléka.

Néhány sokkoló adat a jelentésből:

2012-ben világszerte 95 ezer, húsz év alatti gyermek és fiatal vesztette életét gyerekek elleni erőszak miatt.

A 2-14 év közöttiek 60 százalékát, vagyis egymilliárd gyereket rendszeresen fenyítenek a szülei, nevelői.

Világszerte a felnőttek 30 százaléka hiszi azt, hogy a testi fenyítés a gyereknevelés szükséges része.

A világon körülbelül 120 millió 20 év alatti lányt kényszerítettek szexuális aktusra.

A 15-19 év közötti lányok közül minden negyediket, körülbelül 70 millió lányt ér fizikai erőszak, de 10-ből 7 nem mer szólni vagy véget vetni neki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top