Aktuális

Nők Lapja Nagy Életmódváltás 2014: ez már a 4. hónap

A Nők Lapja programjának 22 résztvevője a folyamatos kihívások mellé újabb lehetőséget kapott, hogy még több mozgásformát megismerhessenek. A csoport egyik része Bakos Zsuzsi Body & Mind tréningjén vett részt, míg a másik fele a speedfitneszt próbálhatta ki. Az is kiderült, hogy az életmódváltás során miért olyan fontos a belső motiváció és a környezet biztatása, elfogadása.
Nők Lapja Nagy Életmódváltás 2014: Új életet kezdünk!

Deák Júlia (30) tanár, Kunszentmárton: “Egy teljes napot magamra szántam!”

 

“Nagyon vártam a Bakos Zsuzsi-féle programot, annál is inkább, mert az előző közös edzésről lemaradtam, és annyira kíváncsi voltam már a többiekre. Az előző hetet a szüleimnél töltöttem a két kicsivel. Tudtam, hogy nem lesz egyszerű az a pár nap, mert bár anyukám teljes mértékben támogat az életmódváltásban, ám ha a kisunoka sajtos-tejfölös lángost kíván, akkor a nagymama egészen biztosan elkészíti neki. És én hajlamos vagyok ilyenkor elcsábulni. (Persze csak egy-két falat erejéig.)

Nagyon rég fordult már elő ilyen – egész pontosan a kislányom születése előtt –, hogy egy teljes napot magamra szánjak. Bevallom, jólesett. Kicsit izgultam is, hogy vajon látják-e majd rajtam a változást a többiek. Arra számítottam, hogy ez egy laza nap lesz: egy kis tornával, relaxálással, lelkünk ápolgatásával. Ebből végül is minden szó igaz lett, csak a »laza« nem. Bár Zsuzsi szándékai szerint úgy állította össze a pilatesből és tánctréningből összegyúrt edzést, hogy az nekünk valóban könnyed legyen, én mégis remegő lábakkal hagytam el a termet a végén, és utána még napokig fájtak az izmaim ott, ahol addig nem is tudtam, hogy vannak. Eddig azt gondoltam, ekkora súlyfeleslegnél a zsírégetés az elsődleges feladatom. Rá kellett azonban jönnöm, hogy nem mindegy, hogyan fogyok. A futástól ugyan olvadnak a kilók, viszont feszes, szép alakot csak akkor érhetek el, ha emellett az izmaimat is fejlesztem. (Persze a feszes és szép alak valahol a távoli jövőben létezik csak egyelőre.) Az edzés végén a relaxáció maga volt a megváltás.”

Szakértőnk tanácsa: így tarts ki 4 hónap után is!

Miként maradjon meg a lelkesedés?
A tudatos táplálkozás és a rendszeres mozgás mellett gyakran elfeledkezünk a harmadik fontos pillérről, a motiváció életben tartásáról. Legtöbbször maga az élet töri meg a lendületet, jöhet valami (családi, emberi konfliktusok, munkahelyi gondok, egészségügyi problémák, hétköznapi bosszúságok), ami kibillent az egyensúlyunkból, és máris nehezebb a tervünkre fókuszálni. Ezért jó, ha menet közben olykor időt szakítunk arra, hogy megnézzük, honnan hová tartunk.
Ne hallgassunk a huhogókra!

A résztvevők beszámoltak arról, hogy egymást kitartóan támogatják, ugyanakkor folyamatosan találkoznak “huhogókkal”, akik mintha nem osztoznának a fogyás okozta örömükben. Sőt! Kellemetlen, netán bántó megjegyzésekkel próbálják megtörni a lelkesedésüket: “Nem sokat fogytál, pedig alig eszel!” “Úgy látom, erre a nyárra már nem kell új ruhákat venned!” “Vigyázz, ez most lemegy, de majd vissza is jön! Duplán!” Gyógyírként kitaláltuk a “csak azért is”-effektust, amelynek lényege, hogy a visszahúzók sokszor éppen az ellenkező hatást váltják ki, még inkább feltüzelik a harci kedvet. Másrészt az akaraterőnek nagyon jó megmutatkozási formája lehet, ha “ellenszélben” is képesek vagyunk küzdeni a céljainkért.

Mindenki egyért!
A csapat húzóereje nagyon sokat számít, a közösséghez tartozás az életmódváltás során biztos háttér, folyamatos támogatás. Kutatások bizonyítják, hogy ha jó dolgok történnek egy csoportban, attól a tagok máris jobb színben látják a világot. Így mindenkinek azt javaslom – aki úgy érzi, szüksége van a folyamatos külső motivációra –, hogy csatlakozzon más fogyni vágyókhoz. Találjon szövetségeseket, akikkel tapasztalatokat cserélhet, és akikkel erőt adhatnak egymásnak!

 

Nők Lapja Nagy Életmódváltás 2014: Új életet kezdünk!

Steigerwald Erika (41) könyvelő, Budapest: Rövidebb idő alatt jobb eredmény?

“Már korábban láttam képeket és reklámokat a speedfitneszről, ahol csinos fiatalok furcsa ruhában – amelyből vezetékek lógtak ki – tornagyakorlatokat végeztek. Engem is érdekelt volna, de soha nem volt bátorságom elmenni egy edzésre. Örültem, hogy most végre kipróbálhattam. Furcsa volt, hogy a pamutruhára nedvesen kellett felvenni az öltözéket, és ezt ráadásul egy fűző és egy búvárruha kombinációjának éreztem. Erről az érzésről rögtön elvonta a figyelmemet a sok vezeték, melyeket az edző eligazgatott rajtam. Az elektromos izomstimulációt először csiklandozásnak éreztem, a tornagyakorlatok során azonban határozottan nehezítették a feladatok végrehajtását. Nem volt kellemetlen érzés, inkább olyan, mintha súlyokat pakolnának fel és le a testemen. Mivel első alkalom volt, egyszerű feladatokat hajtottunk végre. A végén az ötperces relaxációt – amely során az impulzusok ütemesen jöttek – kifejezetten kellemesnek éreztem. Beváltotta a hozzá fűzött reményeket, rövidebb idő alatt nagyobb izommunka érhető el, szakszerű felügyelet mellett.”

 

Hatékony mozgás: “15 perces speedfitnesz-edzés 2 órás súlyzózást helyettesít !” – de hogyan ?!

A speedfitnesz az elektromos izomstimuláción (EMS-tréning) alapuló edzésforma. Elsőként az orvosi rehabilitációban alkalmazták: sportsérülések, balesetek, esetleg izombénulással járó állapotok utáni regenerációként. A technológia annyira sikeresnek bizonyult, hogy a fitneszvilág gyorsan átvette az ízületkímélő izomerősítés, a természetes alakformálás és a zsírégetés kedvező hatásai miatt.

Újdonsága abban rejlik, hogy mintegy 20 perces – tornagyakorlatokkal kiegészített – személyi edzés 2-3 óra edzőtermi hagyományos edzésprogramot képes helyettesíteni. Hogyan? A gép kis erősségű váltóárammal feszíti meg az izmokat, miközben különböző gyakorlatokat végzünk. Ez rendkívül hatékony módszer, mivel a testizomzat 90 százalékát vonja be munkába. A rövid ideig tartó tréning alatt csupán a színtiszta izommunka érezhető, anélkül hogy az inakat és ízületeket megterhelnénk. Az elektromos impulzus nem koncentrálódik egy pontban, hanem egyenletesen oszlik el az elektróda egész felületén, nincsenek erős ütéseket közvetítő, csípős pontok, és teljesen biztonságos.

 

Nők Lapja Nagy Életmódváltás 2014: Új életet kezdünk!

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top