Aktuális

Budapesten jön létre az UNICEF szolgáltatóközpontja

Az ENSZ úgy döntött, hogy Magyarországon jön létre az UNICEF szolgáltatóközpontja – mondta Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára.

A fél évvel ezelőtt kiírt pályázatra húsz jelentkező volt, aztán három város maradt, végül Budapest Prága és Kuala Lumpur előtt nyerte el a lehetőséget. A szervezet központja a Wesselényi utcában lesz, várhatóan 350-en dolgoznak majd ott, és a foglalkoztatottak 85 százaléka magyar.

Az UNICEF nagy múltú és jelentős szervezet, 1946-ban jött létre, alapvetően a gyermekek jogai, egészsége és a családok jólléte felett őrködik. Magyarország évi 25 millió forinttal járul hozzá a szervezet működéséhez – mondta el az államtitkár, aki arra is kitért, hogy egy meglévő épületbe költözik az UNICEF, de jelentős átalakításra van szükség, és a szükséges feltételek megteremtése komoly költséggel jár. Még ebben az évben elkezdődik az érdemi munka, hogy az UNICEF megkezdhesse tevékenységét a budapesti központban. A szervezet budapesti irodája is beköltözik majd a központba. Szerinte elsősorban Magyarország jó elhelyezkedése és a fővárosban kínált központi helyszín győzhette meg a világszervezetet, hogy Budapest mellett döntsenek.

A sajtótájékoztató után kiadott közleményben azt írták, a viszonylag alacsony költségek, a magasan képzett munkaerő és a jó infrastruktúra is Budapest mellett szólt.

Az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapját az ENSZ közgyűlése azért hozta létre, hogy segítsen a második világháború utáni Európában azokon a gyermekeken, akik átélték a háború borzalmait. Az UNICEF célja a gyermekek és az ifjúság egészségügyi, táplálkozási, szociális gondoskodási, oktatási és szakképzési helyzetének javítása. A szervezet tevékenységét 1965-ben Nobel-békedíjjal ismerték el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top