Aktuális

Egymilliárd Nő Ébredése: így zajlott a felszabadulás ünnepe 2015-ben

Február 14-15-én az idén harmadik alkalommal megrendezett Egymilliárd Nő Ébredése globális erőszakellenes kampány keretében 200 ország több ezer helyszínén csendült fel a Break the Chain, és mozdultak a lábak az egymilliárd nőt összekötő koreográfiára. Így zajlott a forradalom a világ különböző pontjain.
  • Santa Fében, az USA Új-Mexikó államában veteránok tartottak a hadseregben történő nemi erőszakról filmvetítést (The Invisible War) és beszélgetést (Vets Rising). Négy férfi elszavalta Eve Ensler The Man Prayer című versét, és az emberkereskedelem egy túlélője elmondta, hogyan adták-vették másfél éven keresztül.
  • Londonban a rendezvény középpontjában a gyermekek biztonságos otthonhoz és egészséges kapcsolatokhoz való joga állt, ennek kapcsán több felszólaló is kiemelte a szexuális nevelés és a párkapcsolati erőszakkal kapcsolatos iskolai oktatás fontosságát. Női stand up előadók szórakoztatták a közönséget, bebizonyítva, hogy létezik intelligens humor is, és nem csak az áldozatokon lehet élcelődni. Bandatagból és rabból mentorrá lett fiatal férfi mesélt az ő részvételével működő felvilágosító program sikereiről, majd a nőinemiszerv-csonkítás egy túlélője zárta beszédével a programot.
Egymilliárd Nő Ébredése: így zajlott a felszabadulás ünnepe 2015-ben
  • Egyiptomban Shaima al-Sabbaghra költőre, emberi jogi aktivistára emlékeztek. A 32 éves nő, aki egy ötéves kisfiút hagyott maga után, a 23 ember egyike volt, akit a 2011-es felkelésről való januári megemlékezésen a rendőrök agyonlőttek. Al-Sabbagh békés menet keretében virágokat akart elhelyezni a Tahrir téren a Mubarak elnök lemondásához vezető forradalom áldozatainak emlékére, amikor megölték.
  • Hong Kongban a helyi munkaadója által korábban majdnem halálra kínzott fiatal indonéz háztartási alkalmazott, Erwiana – akinek tavaly igazságot követeltek a résztvevők –, sérüléseiből felépülve a tömeggel táncolt. Az örömet tovább fokozta, hogy az elkövetőt a bíróság nemrégiben elítélte. Az eseményen idén is több ezer migráns és háztartási alkalmazottként dolgozó nő jelent meg; a mozgalom jelentősen hozzájárul kiszolgáltatottságuk csökkentéséhez.
  • Mumbaiban, Indiában a helyi fiatal lányok életét megkeserítő utcai zaklatás ellen lázadtak. A jelenség ott olyan súlyos következményekkel is járhat, hogy a szülők nem merik elengedni a messzi iskolába a lányukat, akinek így abba kell hagyni a tanulmányait. Az is előfordul, hogy a zaklatásért egyenesen a lány feltételezett viselkedését okolják, és arra következtetnek, hogy ideje őt férjhez adni.
Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

 

Budapesten is ugyanez volt a szervezők célkitűzése. A kerekesszékes táncosokból álló ParaDance Company produkciója után Juhász Borbála, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség elnöke beszédében felszólította a döntéshozókat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket. Az erőszakos kapcsolatból kilépő áldozatokat tárgyi adományokkal segítő Újrakezdés Facebook-csoport alapítója, Békés Dóra megdöbbentő példákat hozott arra, ahogyan a hatóságok, pl. a gyermekvédelem segítség helyett hibáztatja és gyermekeik elvételével fenyegeti az áldozatokat. Nótár Ilona író, mentor a roma nő perspektívájából szólalt fel a szexizmus és az erőszak ellen.

Egymilliárd Nő Ébredése: így zajlott a felszabadulás ünnepe 2015-ben

A Születésház Egyesület elnöke, Fazakas Pálma hat gyermeke közül hárommal lépett a színpadra, és a háborítatlan szülés fontosságáért, a szülészeti erőszak, a nők szülés közbeni megalázása ellen emelt szót. Felhívta a figyelmet arra, hogy “a felejtsd el a rossz kórházi élményeket és örülj a gyerekednek” álláspont elfogadhatatlan. Az eseményeket Demcsák Zsuzsa műsorvezető saját tapasztalatai vonatkozásában előadott beszéde, majd a tánc zárta, amelyhez a Rés Alapítvány hajléktalan aktivistái is csatlakoztak. Az országban táncoltak még, többek közt, Edelényben, Pécsett, Székesfehérváron és Makón.

Mindezek alapján látható, hogy az Egymilliárd Nő Ébredése mozgalom messze túlmutat a táncoláson, és, annak vitathatatlan örömén túlmenően, valódi változásokra törekszik.   

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top