Aktuális

Páratlan érték a női barátság

Barátnők. Biztos támaszt nyújtanak a bajban, mégis sokszor olyan nehéz meg- és fenntartani a barátságainkat. Vajon miért?

Évtizedek óta szomorú kutatási eredmények egész sora mutatja, hogy a nők rosszabb helyzetben vannak a bizalmas barátok terén, mint a férfiak. Utasi Ágnes kutatásai szerint a nők kevesebb, mint felének van csak bizalmas barátja. De miért lehet ez így, és miért baj, hogy így van? Lássuk.

Nincs rá időnk, energiánk, pénzünk?

Mindhárom előfordulhat. Bizony az itthon hagyományosan a nőkre szakadó otthoni második műszak csak rontja az esélyt a barátkozásra.  Gyerekek, munka, a férj, család, edzés. Annyi mindennel zsonglőrködünk, néha a 36 órás napot sem éreznénk elég hosszúnak, és közben hajlamosak vagyunk épp saját magunkat utolsó sorba tenni. A munkára, családra és házimunkára fordított idő mellett nem sok időnk marad barátnőkkel összejárni. Karrier és gyermeknevelés összehangolása pláne megnehezíti a barátságok ápolását.

Korábbi kutatások szerint a magyar emberek többsége a családot teszi első helyre az életében, különösen igaz ez a nőkre. Ráadásul nemzetközi összehasonlításban itthon sokkal kevésbé fontosak a baráti kapcsolatok, mint tőlünk nyugatra. Különösen igaz ez a barátságokból származó érzelmi támogatásra, amely hazánkban kifejezetten alacsony, emiatt sokan magukra maradnak érzelmi problémáikkal. A klasszikus forgatókönyv szerint, ha egy nő tartós kapcsolatban él egy férfivel, barátnői szép lassan háttérbe szorulnak, majd eltűnnek életéből. Nem kellene, hogy így legyen.

Ebben is nagy változást hozott az internet, majd a közösségi oldalak használatának rohamos elterjedése. Ma már több nő használja kapcsolattartásra ezeket a felületeket, mint férfi, virágzanak a saját szabadidővel alig rendelkező  kismamák számára paradicsomi helyként létező baba-mama oldalak, fórumok, ahol sokszor akár életre szóló barátságok köttetnek.

Páratlan érték a női barátság

A barátság éltet 

Az aktív társasági élet segít az egészség megőrzésében, ezt orvosi kutatások is igazolják. Az ösztönös női válasz a stresszre a barátkozás, ez vélhetően onnan ered, hogy a nők egyenként kevés eséllyel tudták megvédeni magukat, ezért a közösségi támogatás elengedhetetlenül fontos volt évezredek óta az életben maradáshoz, és az utódok túlélésének biztosításához. A barátság a lelki egészség karbantartására is jó hatással van, de emellett segít csökkenteni a magas vérnyomást, erősíti az immunrendszert és késlelteti az öregedés fizikai tüneteinek megjelenését.

Sőt mi több, a súlyos betegségeknél azt találták, hogy jobbak a túlélési esélyeik azoknak a nőknek, akiknek vannak barátaik, míg a bizalmas barátok hiánya éppolyan káros az egészségre, mint a dohányzás vagy az elhízás.

A barátság támasz

Válás, betegség, gondok a családban, párkapcsolati dilemmák? Egy baráttal mindez ki- és átbeszélhető. A családi kapcsolatokban tapasztalt negatív hatásokat egy barátnő támasza ellensúlyozhatja, sőt egy barátság segíthet jól kikerülni egy-egy rossz időszakból, vagy csak átvészelni azt.

De nem csak erről van szó. A barátság az egyik legjobb terep önmagunk kifejezésére, sőt a fejlődésre. Egy igaz barát motivál, szabaddá tesz és képessé arra, hogy használjuk barátságunk energiáját, forrásait, erejét céljaink elérésére.

Gondolkodtatok már rajta, hogy miért van az, hogy a legtöbb vállalkozásba belevágó nő egy barátnőjével vállt vállnak vetve indul el? Hogy legnagyobb sztárok egyre többször hangsúlyozzák, hogy bizony nekik vannak barátnőik a szakmában? 

A legjobb barátnők a sikeressé válásban nagyon sokat segítik egymást. Gondoljunk csak a Meska alapítóira, vagy a Karamellségek édességet gyártó kettősére. A sorozatok világából a Grace Klinika sebészei, a Született feleségek jóban-rosszban szövetsége, vagy a való életben is közeli barát Jóbarátok női szereplői is jó példák arra, hogy az egymást lehúzó női rivalizálás helyett milyen felemelő és pótolhatatlan tud lenni a női barátság.

Páratlan érték a női barátság

Mitől barát a barát?

Nekünk, nőknek szükségünk van a beszélgetésre, arra, hogy meghallgassuk egymást, a titkainkat, párkapcsolati ügyeinket, gyereknevelési problémáinkat megosszuk egymással. Vagy csak egyszerűen fecsegjünk arról, hogy mit főzzünk vacsorára, hogy támogassuk egymást, ha az egyik épp fogyókúrázna, vagy épp elhatározta, hogy sportolni, tanulni kezd.

Egy korábbi kutatás összegzése rámutatott arra a fontos különbségre is, hogy a nők barátsága jellemzően mélyebb és jellemzően érzelmi támogatást nyújt, míg a férfiak az intimitás helyett inkább a közös élmények, tevékenységek miatt kötődnek a barátaikhoz. Nem igaz tehát az a rossz klisé, hogy a nők csak fúrnák egymást barátságaikban. A férfibarátság sablonja közelebb áll a valósághoz, ők valóban a közös kalandokban élik meg kapcsoltuk teljességét. Eljárnak focizni, sörözni, ide-oda. Közösen szerelnek, pakolnak, üzletelnek. Ugyanakkor még ma is sokak számára probléma, hogy a férje, élettársa leterheltsége és/vagy neveltetése miatt nem akar és/vagy tud a nő érzelmi társa lenni. Ezt súlyosbíthatja a férfiasnak ítélt tevékenységek felsőbbrendűségének hangoztatása: hát nem fogok veled a bébiételekről/háztartásról/cipőről beszélni.

A nők eközben, különösen a családanyák sokszor barát, beszélgetőtársak nélkül maradnak, hiszen úgy tűnik, a nők nem igazán érnek rá a család és a munka mellett még hobbikra, vagy egyszerűen sajnálják az időt arra, hogy elmenjenek otthonról egy csajos estére. Ez nagy hiba. 

Amerikában a Valentin-nap előtti nap a Galentine’s Day: a legjobb barátnők napja. Nekünk nagyon tetszik ez az ötlet. Nagyon fontos lenne a közeli barátságok ápolása, ünneplése a törékeny párkapcsolatok korában.

Vigyázzatok a barátnőitekre! A nőnap arra is jó apropó lehet, hogy felkeressétek őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top