Aktuális

Vasárnapi zárva tartás: lehetnek még meglepetések

Egyre szaporodnak a vasárnap nyitva tartó üzletek megtalálását segítő online térképek, applikációk, miközben ellenőrzésekre készülnek a hatóságok is. Jó, ha a kereskedők tisztában vannak azzal, hogy a törvény szerint ki számít családtagnak, ki nem.

Eddig 3000-3500 cég regisztrált a vasarnapinyitvatartas.hu oldalon, ami a felhasználó közvetlen környezetében található nyitva tartó kereskedelmi egységeket mutatja meg az Android, IOS vagy Windows rendszert futtató okostelefonokon – írja a Világgazdaság.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a cikk szerint hivatalból és bejelentés alapján is vizsgálja majd, hogy betartják-e az üzletek a március 15-től hatályos vasárnapi zárva tartásra vonatkozó szabályokat. A 200 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek a törvény szerint nyitva tarthatnak, ha abban a tulajdonos vagy segítő családtag dolgozik. Nem érdemes azonban például azzal próbálkozni, hogy valaki a tulajdonos élettársának adja ki magát, ezért ugyanis fogyasztóvédelmi bírság jár. A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szerint ugyanis segítő családtag:

  • a házastárs,
  • az egyeneságbeli rokon,
  • az örökbefogadott,
  • a mostoha- és a nevelt gyermek,
  • az örökbefogadó,
  • a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér,

az élettárs azonban nem.

A lap összesítése szerint az üzletek kevesebb, mint három százaléka maradhat nyitva vasárnap.

Jár a vasárnapi bérpótlék

Nem gondolta meg magát a kormány a vasárnapi bérpótlék ügyében – ezt már Szatmáry Kristóf, a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos mondta a Napi Gazdaságnak. Ez azt jelenti, hogy továbbra is jár az 50 százalékos bérpótlék vasárnapi munkavégzés esetén, ahol a jogszabályok nem tiltják a munkavégzést, a 100 százalékos bérpótlék pedig minden dolgozót megillet az adventi időszakban és egy, a munkaadó által választott vasárnap alkalmával – mondta a miniszteri biztos.

Korai fellélegezni, lehetnek még tiltások

A lap egy másik cikkében a Nemzetgazdasági Minisztériumra hivatkozva azt írja, a kormány nem kívánja tovább bővíteni a kivételek körét. Erre utal az Index értesülése is, mely szerint a kormány kiterjesztené a zárva tartást a világörökségi területekre is. Ez abból a levélből derült ki, amelyet a nemzetgazdasági tárca küldött a lapnak egy korábbi kérdésére. Azt írták: a világörökségi területeken lévő üzletek addig fognak mentesülni a zárva tartás alól, amíg nem ad be valaki egy olyan módosító javaslatot, hogy ez ne legyen így. Ha ez megtörténik, a kormány támogatni fogja, hogy ezek a területek is essenek a törvény hatálya alá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top