Aktuális

Így él a leggazdagabb és a legszegényebb magyar

Nőtt a szegényebbek fogyasztása, míg a gazdagoké mérséklődött.

Tavaly átlagosan 2,7 százalékkal többet költöttek a magyar háztartások reálértéken, mint 2013-ban. Egy év alatt egészen jelentős mértékben nőtt a szegényebbek fogyasztása, a gazdagoké pedig csökkent: az alsó két jövedelmi ötödben (a legszegényebb 4 millió embere) kevés híján 5 százalékkal többet költöttek, míg a leggazdagabb kétmillió magyar 2 százalékkal visszafogta a kiadásait – írja a 444.hu a KSH adataira hivatkozva.

A legszegényebb 20 százalék legfeljebb 36 ezer forintot költ havonta, míg a leggazdagabb 20 százalékánál akár 124 ezer forintra is ugorhat a havi kiadás. Továbbra is elkeserítő a fogyasztás szerkezete: a szegényebbek arányaiban, az összes költésen belül még mindig sokkal többet költenek a túléléshez közvetlenül szükséges dolgokra (élelmiszer, lakásrezsi, közlekedés). Ruházkodásra a legszegényebb 20 százalék átlagosan havi 877 forintot szán, míg ez a kiadás a leggazdagabbaknál 4334 forintra rúg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top