Aktuális

Párizsi merényletek: három halott, öt ember őrizetben a reggeli lövöldözés után

Három ember meghalt, öt embert pedig őrizetbe vettek szerda reggel a múlt heti párizsi merényletek nyomán, a Párizstól északra található Saint-Denis-ben elindított rendőrségi akcióban - közölte a párizsi ügyészég és más források.

Az előzetes gyanú szerint egy Saint-Denis-i lakásban húzta meg magát a pénteki párizsi merényletek feltételezett szervezője, a belga Abdelhamid Abaaoud, de rajta kívül még 2-3 ember tartózkodott ott meg nem nevezett rendőrségi források közlése szerint. 

A környéken lakók arról számoltak be, hogy legalább hét robbanást hallottak, valamint szórványos fegyverropogást.

Párizsi merényletek: Folytatódik a lövöldözés, folyamatos robbanások a saint-denis-ben

A környéket körbezárta a rendőrség, és a Saint-Denis központjában lévő oktatási intézmények zárva maradtak. Nem közlekednek a városközpontban a tömegközlekedési eszközök sem.

Három halott, öt ember őrizetben

Három ember meghalt, öt embert pedig őrizetbe vettek szerda reggel a múlt heti párizsi merényletek nyomán, a Párizstól északra található Saint-Denis-ben elindított, azóta már hivatalosan befejeződött rendőrségi akcióban – közölte a párizsi ügyészég és más források.

Francia rendőrök Saint-Denis-ben
Francia rendőrök Saint-Denis-ben

Az akciót reggel 4 óra után indították el a Stade de France stadiontól alig egy kilométerre található külváros egyik sétálóutcában található lakásnál, célpontja a 129 áldozatot követelő, múlt pénteki merényletsorozat feltételezett fő szervezője, a 28 éves (Marokkóban született) belga állampolgárságú, Abdelhamid Abaaoud. A férfi 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez Szíriában, amelynek egyik legismertebb arca és hóhéra lett.

Rendőrségi források szerint egy nő felrobbantotta magát, és további két terrorista is meghalt vagy megölték a kommandósok.

Három további embert, akik elsáncolták magukat a lakásban, letartóztattak a rendőrök, de az ügyészség kora délelőtti közlése szerint az akció még nem ért véget. A média szerint hosszú ideje csend honol a lezárt környéken. Rajtuk kívül még két embert előállították a rendőrök, ők nem a lakásban voltak.

Az ügyészség egyelőre nem közölte, hogy kik haltak meg, és kiket vettek őrizetbe. Annyit viszont tudni lehet, hogy legalább három rendőr megsebesült a rajtaütési akcióban, amely több mint három órán át tartott. Eközben rendszeresen lehetett detonációkat és automata fegyverekből lövéseket hallani a Saint-Denis-bazilika közelében található sétálóutcában.

A rendőröket meglepte, hogy milyen sokan tartózkodtak a lakásban. Az első információk szerint legfeljebb négy emberre számítottak. Katonai egységeket is vezényeltek a lakás környékére Saint-Denis-ben. A környék házait nem hagyhatják el a lakók. Az iskolák nem nyitnak ki szerdán.

Az eddigi hivatalos közlések szerint a múlt pénteki párizsi merényletsorozatot hét helyszínen három terroristakommandó követte el, a támadásoknak 129 áldozata volt, továbbá hét merénylő halt meg – közülük hatan felrobbantották magukat, egy emberrel pedig a kommandósok végeztek. Öt támadót tudtak eddig azonosítani, legalább hárman harcoltak Szíriában dzsihadistaként. A nyolcadik feltételezett támadó, Salah Abdeslam ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, s kedd este óta egy kilencedik feltételezett merénylőt is keresnek, de annak személyazonosságát még nem tudta megállapítani a rendőrség.

Francois Hollande francia államfő szerint a “háborús cselekményt Szíriában tervelték ki, Belgiumban szervezték meg és Franciaországban hajtották végre”.

ENSZ-felhatalmazással indulhat hadművelet az IÁ ellen

A párizsi merényletek nyomán ENSZ-felhatalmazással indulhat hadművelet az Iszlám Állam (IÁ) ellen – jelentette ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi jogásza szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.

Tóth Norbert emlékeztetett arra, hogy Francois Hollande francia elnök már jelezte: felhatalmazást fog kérni egy hadművelet megindítására az ENSZ Biztonsági Tanácsától, és vélhetően egyik állandó tag sem fogja megvétózni a javaslatot.

Eközben Újdelhiben indiai muzulmánok tiltakoznak az IÁ ellen
Eközben Újdelhiben indiai muzulmánok tiltakoznak az IÁ ellen

Közölte, ebben a helyzetben francia vezetéssel nemzetközi hadművelet kezdődhet Irak és Szíria területén. Ez nem feltétlenül jelenti a térségen kívüli szárazföldi csapatok bevetését is.

Valószínűleg a környéken most is harcoló szárazföldi csapatok bevonásával próbálják legyőzni az Iszlám Államot – tette hozzá.

Magyarország mindehhez a szokásos segítséget nyújthatja, vagyis kiképzőtiszteket, egészségügyi és vegyvédelmi személyzetet vezényelhet a térségbe – mondta a nemzetközi jogász.

A pénteki merényletek összes áldozatát azonosították

Azonosították a múlt heti párizsi merényletek mind a 129 halálos áldozatát – közölték szerdán az illetékes hatóságok.

“Minden egyes elhunyt áldozatnak megvan a személyazonossága, azaz 129 embernek, és mintegy száz család fejet hajthatott a hozzátartozója előtt az Igazságügyi Orvostani Intézetben” – olvasható a szerdai kormányülés jegyzőkönyvében.

A dokumentum szerint 89-en haltak meg a Bataclan koncertteremben, egy embert öltek meg a terroristák a Stade de France nemzeti stadion közelében, a többi áldozat az utcai lövöldözések során, kávéházak teraszán vesztette életét.

“Elindultunk, kezdünk” – SMS a Bataclan-támadás előtt

A múlt heti párizsi merényletek egyik helyszínéről, a Bataclan koncertterem elől az egyik öngyilkos merénylő által elküldött utolsó SMS címzettje tartózkodott abban a lakásban, ahol szerda hajnalban feltételezett terroristákat vett őrizetbe a rendőrség – jelentette a France2 francia közszolgálati híradó.

“Elindultunk, kezdünk” – ezt az üzenetet küldte el múlt péntek este 21 óra 42 perckor az egyik öngyilkos merénylő, mielőtt társaival behatolt a Bataclanba. A mobiltelefont a koncertterem előtti szemetesben találták meg a rendőrök. A telefonban a Bataclan terméről is szerepelt egy részletes tervrajz. A France2 szerint a nyomozók megállapították, hogy az a mobiltelefon, amelyikre az üzenetet küldték, a Párizstól északra található Saint-Denis előváros sétálóutcájában, a rue de la République 48-as számú házában volt.

Az akciót ebben az épületben reggel 4 óra után indították el nagy erőkkel a kommandósok, célpontja a 129 halálos és 352 sebesült áldozatot követelő, múlt pénteki merényletsorozat feltételezett főszervezője, a 28 éves – Marokkóban született, de belga állampolgárságú – Abdelhamid Abaaoud volt. A férfi 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez Szíriában, amelynek egyik legismertebb arca és hóhéra lett.

A rajtaütés során ketten meghaltak, hét embert őrizetbe vettek. A France2 szerint az őrizetbe vettek között nincsen Abaaoud, aki vagy elmenekült a helyszínről vagy tévesen feltételezte a rendőrség, hogy ő volt a lakásban. Francois Molins párizsi főügyész azt közölte, hogy még tart az azonosítás.

“Senki nem tudott bemenni az épületbe, ezért a rendőrség tudományos és technikai vizsgálatai még nem kezdődtek meg” – jelezte az ügyész, aki délutánra ígért részletesebb tájékoztatást. “Jelenleg lehetetlen a személyazonosságokat megállapítani” – tette hozzá.

Újabb házkutatások Franciaországban

A francia hatóságok a párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében 118 helyen tartottak házkutatást szerdára virradó éjjel, 25 embert őrizetbe vettek, 34 fegyvert lefoglaltak – közölte a francia belügyminisztérium.

Az elmúlt három éjjel 414 helyen volt házkutatás, 60 embert vettek őrizetbe és 75 fegyvert foglaltak le. Száztizennyolc embert házi őrizetbe helyeztek, ők este 8 és reggel 6 óra között nem hagyhatják el a lakóhelyüket, és naponta háromszor-négyszer meg kell jelenniük a kijelölt rendőrőrsön.

Ezek a házkutatások nem állnak közvetlen kapcsolatban azzal a nyomozással, amely a 129 áldozattal és több mint 350 sebesülttel járó merénysorozat miatt indult, hanem elsősorban megelőző jellegűek további támadások megakadályozására.

Cikkünk folyamatosan frissül.

További cikkek a párizsi terrortámadásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top