Aktuális

Kulka Jánoshoz egy bevándorló költözött

Videósorozatot és albérletkereső programot indít a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület: a Velkám Májgrentsz! dokusorozat hazai közéleti szereplők és itt élő külföldiek közös munkája.

A Velkám Májgrentsz! videósorozat első epizódjában Kulka János látja vendégül otthonában néhány napra az Afganisztánból származó, hat éve hazánkban élő Amint. Együtt töltött napjaikba a szereplők saját felvételeiből összevágott, személyes hangvételű videonapló révén nyerhetünk betekintést, végigkísérve megismerkedésük és  összebarátkozásuk történetét.

Amin a Szomorú vasárnap című dalnak köszönheti, hogy Magyarországon maradt, és már magyarul álmodik.

Nézzétek meg a nagyon kedves videót:

 

Az első epizódot november 30-tól december 8-ig három további követi majd a Velkám Májgrentsz! kampány keretében, Klein Dávid hegymászó, Vranik Roland filmrendező (Fekete kefe, Az állampolgár) és családja, valamint Jónás Vera zenész-énekesnő részvételével. A filmek személyes történeteken keresztül hozzák közelebb az Iránból, Afganisztánból és Ugandából származó migráns szereplőket, bemutatva az együttélés hétköznapi helyzeteit.

Migráns költözött Kulka János otthonába

A második rész december másodikán látható majd a YouTube videómegosztón. “Az utóbbi hónapokban érezhetően nehezebb lett azoknak az élete, akik hosszabb ideje élnek Magyarországon. Több olyan migránssal és menekülttel vagyunk kapcsolatban, akik hónapokon keresztül hiába keresnek lakást, mert sokan félnek és elzárkóznak attól, hogy külföldinek adják ki a lakásukat. Még akkor is, ha ezek az emberek Magyarországon szeretnének letelepedni, hosszú távra keresnek lakást, és fizetni is tudják a lakbért” – mondta Kováts András, a Menedék Egyesület igazgatója a Velkám Májgrentsz! kampány és albérletkereső program hátteréről.

Az egyesület olyan, potenciális főbérlők jelentkezését is várja, akik örömmel adnák ki lakásukat vagy szobájukat itt élő külföldieknek. A program keretében szociális munkás és interkulturális mediátor is segít a kiadással kapcsolatos esetleges kérdések megválaszolásában, hosszabb távon pedig akár egy szorosabb viszony kialakításában is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top