Aktuális

Látványos csillaghullás lesz hétfő este

Ha az égbolt felhőtlen és tiszta lesz, és az égiek is úgy akarják, december 14-én, hétfőn megnézhetjük a Geminidák csillaghullását, amely felülmúlja az augusztusi Perseidákat is.

Az év egyik legszebb és legmegbízhatóbb csillaghullása azért kevésbé ismert, mint az augusztusi Perseida rajok, mert többnyire fagyos decemberi éjszakákon látható. Ugyan kinek van kedve mínuszokban éjjel az eget kémlelni? December 14-én mégis érdemes lesz nagykabátot, sapkát, meleg csizmát húzni, és legalább néhány perce felpillantani az égboltra.

Az előrejelzések szerint hétfőn a kora esti órákban lesz ugyanis a legaktívabb a Geminidák csillaghullása. Az aktivitás rohamosan gyengül, két nappal a maximum után már legfeljebb húsz meteort lehet ebből a rajból óránként megfigyelni, újabb két nap elteltével pedig mindössze egyet.

A decemberi Gemidiák látványosabbak az augusztusi csillaghullásnál is
A decemberi Geminidák látványosabbak az augusztusi csillaghullásnál
Fotó: Sky&Telescope

A Geminidák raja 2015-ben december 6. és 18. közé esik. Ahogyan a hétfői csúcspont után gyorsan csökken a csillaghullások száma, ugyanígy az azt megelőző napokban folyamatosan erősödik. Így december 11. után rohamos gyorsasággal nő az aktivitás, amely két nap alatt felkúszik akár 100-120 meteorra óránként. Idén a holdfény sem zavarja különösebben a Geminidák megfigyelését. Már csak a fentiek segítségére lesz szükség, hogy a felhők se takarják el a bámulatosan szép égi jelenséget – írja az Időkép.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top