Aktuális

A Nobel-békedíjas tinédzser tette helyre Donald Trumpot

A pakisztáni Malala Juszufzai egy interjú során ítélte el az amerikai Republikánus Párt elnökjelölti pozíciójára pályázó ingatlanmogult, annak rasszista kijelentései miatt.

Trump a december elején bekövetkezett San Bernardino-i lövöldözés után kiadott közleményében indítványozta, hogy az USA zárja le a határait az iszlám hitű emberek előtt.

Trump vállát nem nyomja a szellem terhe (Fotó: Tumblr)
Trump vállát nem nyomja a szellem terhe (Fotó: Tumblr)

“Rendkívül tragikus ilyen megjegyzéseket hallani, amelyek tele vannak gyűlölettel és a másokkal szembeni diszkriminációt hirdető ideológiával” – mondta Malala az AFP-nek adott interjújában. A most 18 éves lányt 2012-ben tálib fegyveresek lőtték fejbe. A szélsőségesek azért akarták megölni Malalát, mert szót emelt a lányok oktatáshoz való jogáért.

Amerikában még nem számít nagykorúnak, de sok felnőttnél jóval bölcsebb (Fotó: CNN)
Amerikában még nem számít nagykorúnak, de sok felnőttnél jóval bölcsebb (Fotó: CNN)

A Nobel-békedíjas lány egy birminghami eseményen vett részt, amelynek résztvevői egy tálibok által egy peshawari iskola ellen elkövetett merénylet egyéves évfordulóján emlékeztek meg az áldozatokról. Ezután nyilatkozott az AFP és a BBC riportereinek, és úgy fogalmazott, hogy Trump gyűlölködő megjegyzéseinek csak az lehet az eredménye, hogy fokozódik a szélsőségesek száma a világban. Malala arra figyelmeztette a politikusokat és a médiát, hogy óvatosabban fogalmazzanak.

Az 1,6 milliárd muszlim nem mind terrorista

“Akár a nyugati, akár a távol-keleti média teszi, ha 1,6 milliárd muszlimot vádolnak a terrorizmus miatt, akkor a terrorizmust nem fogjuk tudni legyőzni, ez ugyanis csak a haragot fogja fokozni, és további radikálisok megjelenéséhez vezet” – mondta a fiatal békedíjas.

Trump ellen több iszlám jogvédő csoport is szót emelt, mivel a botrányairól híres milliárdos már nem egyszer vette egy kalap alá a békés muszlimokat a radikális terroristákkal. Konkrétan úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államoknak nincs arra kapacitása, hogy különbséget tegyen a két csoport tagjai között.

Okosan (?) fogalmazó republikánusok

Marco Rubio floridai szenátor, aki Trump riválisaként küzd a republikánus jelölésért, Malalát támogató nyilatkozatot tett közzé. A politikus úgy fogalmazott, hogy a politika világán kívül ő az a személy, akivel szívesen meginna egy sört. Más kérdés, hogy ez mennyire megfontolt mondat volt, hiszen a 18 éves Malala az amerikai törvények értelmében még nem fogyaszthat alkoholt, hithű muszlimként pedig ezt amúgy sem tenné meg.

További cikkek Malala Juszufzairól az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top