Aktuális

“A tűzoltók is emberek, csak arra futnak, ahonnan a normálisok menekülnek”

Aki tűzoltónak áll, annak tudnia kell, hogy nincsenek ünnepek, életet menteni karácsonykor is kell, akkor is kigyulladhat bármi. Sautek Sándor tűzoltó őrnagyot faggatom, hogyan állítják össze az ünnepi beosztást, és mit csinálnak azok a kollégák, akik szolgálatban vannak szenteste.

Életet menteni mindig kell 

“Nálunk nincs ünnepnap, akkor dolgozunk, amikor beosztanak minket – kezdi a beszélgetést Sautek Sándor, tűzoltó parancsnokhelyettes, a XIV. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságról. – Persze igyekszünk ügyelni arra, hogy a családosok otthon lehessenek karácsonykor, és a fiatalabbak, akiknek még fontos, hogy elmehessenek bulizni, ők a szilvesztert kapják meg. Nem mindig sikerül ezt megoldani, de azért tekintettel vagyunk a kollégákra és a családokra. Azonban akkor, amikor valaki ezt a hivatást választja, tudnia kell, hogy nincsenek ünnepnapok, szolgálati  és szabadnapok vannak. Akik szolgálatban töltik a karácsonyt, mindig ünnepelnek egy kicsit, ha nincs riasztás. Készül karácsonyi menü, és természetesen mi is díszítünk fát, hogy meglegyen a karácsonyi hangulat. Egy jó feleség sokat tud segíteni nemcsak az ünnepnapokon, hanem a hétköznapokon is, mert nemcsak azt kell elfogadnia, hogy sokat van távol a férje, hanem azt is, hogy állandó veszélyben él. És milyen a jó tűzoltófeleség? Mindenekelőtt toleráns, elfogadja, hogy éjjel is csöröghet a férje telefonja, és ha hívják, akkor mennie kell.” Sándor azt meséli, hogy sajnos az ő munkájuknál szakmai ártalom a válás, hiszen csak a gyakorlatban derül ki, hogy a feleség el tudja-e fogadni az állandó veszélyt és készenlétet. Az természetes, hogy az otthon lévők aggódnak, ezért egy-egy bevetés után illik hazatelefonálni, hogy minden rendben, nem történt baj.

Fotó: Leéb Ádám
Illusztráció – fotó: Leéb Ádám

Klasszikus karácsonyi balesetek történnek legtöbbször

Az ünnepnapi beosztásokért annyira kevés pluszpénz jár, hogy azért nem érdemes pluszműszakot vállalni, nem is szoktak, a parancsnok csinálja a beosztást, ez a megszokott rend. A karácsonyi riasztások legtöbbször karácsonyfatüzek miatt érkeznek, de gyakran előfordulnak konyhai balesetek is. Sándor azt meséli, ilyenkor sok odaégett kalácsot kell eloltani, hiába az állandó figyelmeztetés. Sajnos az emberek nem hiszik el, hogy mekkora bajt okozhat a figyelmetlenség, pedig már jóval az ünnepek előtt elkezdenek arról beszélni a szakemberek minden fórumon: nem szabad a karácsonyfára égő gyertyát tenni, a csillagszórókat mindig jól el kell oltani és nem ajánlatos a sülő-fővő menüt sem a tűzhelyen hagyni.

A francia tűzoltók 2016-os jótékonysági naptára
A francia tűzoltók 2016-os jótékonysági naptára

Ajándékozni és jótékonykodni a tűzoltók is szoktak

Előfordul, hogy megajándékozzák egymást a kollégák, de ebben nincs semmi szokatlan, mert itt sokkal szorosabb kapcsolatok alakulhatnak ki, mint más munkahelyen. Egész egyszerűen azért, mert a kollégáddal nemcsak együtt dolgozol, de az életedet is rá kell bíznod, mert egy tűzesetnél egymásra vannak utalva a tűzoltók. Általában párban dolgoznak, sokszor a párod lesz a legjobb barátod is. Nemcsak egymásnak, de rászorulóknak is rendszeresen adnak ajándékot  a tűzoltók: idén tartós élelmiszert adományoztak és fát vágtak, hogy legyen mivel fűtenie annak is, aki nem tud fát vásárolni télire. Minden évben elmennek kórházakba is, hogy a beteg gyerekeknek megmutassák, hogy milyen egy tűzoltó Mikulás, vagy hogyan lehet ajándékot csempészni egy kosaras autóval az ablakokba. Idén is a tűzoltók segítettek a Parlament előtti fa állításában, mert az akkora, hogy ahhoz extra segítség dukál. És az utóbbi években még egy tűzoltóautót is feldíszítenek a járókelők és a sajtó, no meg a maguk örömére, ilyenkor hatalmas csődület alakul ki pillanatok alatt a karácsonyi tűzoltóautó körül, mindenki azt akarja lefotózni. Arra a kérdésre, hogy nem akarnak-e naptárat készíteni a daliás ifjú tűzoltók képeiből, azt válaszolták, hogy vannak nagyon dekoratív fiúk az állományban, de még egyelőre a naptárkészítés gondolatával nem foglalkoznak.

 Itt olvashatsz még többet a tűzoltókról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top