Aktuális

Túl sokat káromkodott, ezért nem taníthat tovább

Hiába világhírű agykutató Michael Persinger, nem taníthat tovább az egyetemen, mert túl sokszor káromkodott. Pedig a professzor csúnya beszédének oka volt, amit el is mondott.

Michael Persinger, a világhírű agykutató Kanadában, az Ontario állambeli Laurentian Egyetemen tanít évek óta. Idén azonban elvették tőle az elsős évfolyam pszichológia kurzusát. Azzal indokolták a döntést, hogy túl sokat káromkodik. Ezt a professzor is jól tudja, ugyanis a félév indulásakor aláíratott diákjaival egy nyilatkozatot, melyben felsorolta azokat a szavakat, amelyeket biztosan használni fog a félév során, és kérte a megértésüket. A listán szerepeltek a nemi szervek többféle szinonimában, némi homofób szleng és a közösülés több verziója is – írta meg a 444.hu.

Évek óta így tanított a professzor

Persinger szerint ez a tanítási módszerének része: bonyolult dolgok, összetett kifejezések, vulgáris szavak és érzelmeket kiváltó kifejezések váltakoznak az előadásaiban, mivel szerinte ezek befolyásolják azt, hogy hogyan döntünk és gondolkodunk. A professzor szerint akkor, ha megmutatja, hogy milyen érzelmeket váltanak ki ezek a szavak és hogyan, akkor meg tudja mutatni azt is a diákjainak, hogy hogyan lehet befolyásolni az agy racionális működését.

Michael Persinger
Michael Persinger

Két hónappal a kurzus kezdete után a vezetőség magához rendelte Persingert, és elvették tőle a kurzust. Szerintük a belegyezési nyilatkozat nem fér össze az egyetemen érvényes alapelvekkel. A professzor egyébként már évek óta így tanított és aláíratta a belegyező nyilatkozatot az elsősökkel, de eddig nem érkezett panasz. Sőt, sokan éppen ezért vették fel nála a kurzust. Szerinte a diákok pont azért szerettek hozzá járni, mert az ő óráin bármilyen kérdést fel lehetett tenni, bármilyen formában. Az egyetem nem kívánt nyilatkozni, egy közleményt adtak ki mindössze, amelyben az írták, elkötelezettek, hogy biztonságos és tiszteletteljes környezetet biztosítsanak a tanulóiknak. Az egyetem dékánja nemrég értesült arról, hogy Persinger óráin mindez nem valósul meg, ezért a vizsgálat végéig elvette tőle a kurzust.

Sokan nem értenek egyet a vezetőség döntésével

A döntés felháborodást váltott ki, nemcsak a diákok körében, az egyetem tanári szakszervezete szerint megsértették a professzor oktatói szabadságát. Persinger még nem tudja, hogy később visszakapja-e az óráját, mint elmondta, ő csak próbálta megváltoztatni az egyetemi órák természetét, unalmas oktatás helyett olyan légkört teremtve, ahol a kritikai gondolkodást és a kérdéseket kifejezetten bátorítják. Egyébként egyes kutatások szerint a sok káromkodás a magasabb intelligencia jele is lehet.

Itt olvashatsz még többet a pszichológiáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top