Aktuális

Erre számíts, ha kórházba kerülsz idehaza

Elég egy pillanat tört része ahhoz, hogy egy kórházi ágyon találjuk magunkat. Ne legyen így, de ha mégis úgy alakul, jó, ha tudjuk, hogy működik a kórházi rendszer.

A jelentkezés vagy beszállítás után történik az ápolói betegfelvétel, melynek során alaposan kikérdeznek, megmérik vérnyomásunk, és gyakran vért is vesznek. Ezt egy alapos orvosi vizsgálat követ. Ez idő alatt elkészítik helyünket, majd bekísérnek.

A legtöbb kórházi szoba többágyas, de minden ágyhoz tartozik egy kis éjjeliszekrény, jó esetben egy szék a látogatóknak. Ideális esetben a kórteremből nyílik egy külön mosdóhelység. Hangsúlyozom, ideális esetben! Ha nem így van, akkor megmutatják, hol tudjuk a dolgunkat végezni, illetve tisztálkodni. Segítenek átöltözni, és ha szükséges, kicsomagolni. Minden kórházi osztályon létezik házirend, amely a szobában megtalálható. Ehhez érdemes tartani magunkat.

Erre számíts, ha kórházba kerülsz

Ápolónőkkel találkozunk a legtöbbet

Az osztályon dolgozók tudják, számtalan kérdésünk lehet. Ne féljünk feltenni őket! Legtöbbet valószínűleg az ápolónőkkel találkozunk nehéz napjainkon, akik általában két műszakban váltják egymást, tehát napközben másik csapattal találkozhatunk, mint éjszaka. Ők nem mindig tudják pontosan, hogy mennyire vagyunk tájékozottak, mitől félünk, mire vagyunk kíváncsiak. Sok esetben az összegyűjtött és elrettentő részinformációk miatt kialakuló bizonytalanságunkat is lehetőségünk van általuk tisztázni, ha bátran merünk kérdezni.

Az orvosok a legtöbb osztályon nappali munkaidőben reggel nyolc órától vannak bent, átlagosan 16 óráig, illetve van, aki 24 órát, ő az ügyeletes. Velük kevesebbet találkozhatunk, nem mindig tartózkodnak az osztályon – főleg műtétes napon –, tehát csak bizonyos időben érhetjük el őket. Az ápolók természetesen segítenek nekünk előkeríteni, ha beszélni szeretnénk velük.

A folytatásért kattints az Ápolónő caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top