Aktuális

Nem minden esetben ér ki a mentő 15 perc alatt

Máté Gábor, az Országos Mentőszolgálat új vezetője egy betarthatóbb rendszert szeretne felépíteni, aminek része lenne, hogy csak az igazán fontos esetekhez kell kiérnie a mentőnek 15 percen belül.

“A 15 perces helyszínre érkezési időt mint elvárást el kell felejteni. A »15 perces standarddal« magunkat fojtogatjuk. Csak a tavalyi évben több mint egymillió feladatot láttunk el. Ha valakinek otthon maga alá fordult a bokája, ahhoz miért kéne 15 percen belül mentőt küldeni? Elég, ha felpolcolja, borogatja, és megyünk, amint tudunk. Az eszméletlen emberhez a mostani kapacitások mellett oda fogunk érni 15 percen belül, ha az autóink nem a bokasérülésekhez és a kullancscsípésekhez vannak éppen úton. Ha a beteg megérti, hogy mi miért történik vele a rendszerben, együtt fog működni, mert csak így lehet biztos abban, hogy valódi veszélyhelyzetben odaér 15 percen belül a segítség. Viszont ha továbbra is csak azt hajtogatjuk, hogy a mentőnek be kell tartania a 15 perces szabályt, akkor lehetetlen helyzetbe hozzuk magunkat, mert ez az elvárás csak ésszerűtlen kapacitásnöveléssel lenne megoldható” – mondta a Népszabadságnak Máté Gábor, megbízott főigazgató.

Nem minden esetben ér ki a mentő 15 perc alatt

Máté Gábor egyébként Kresz Géza, a mentőszolgálat alapítójának ükunokája, és sok elődjével ellentétben nem orvosként ül a főigazgatói székben, hanem mérnök-közgazdászként. Ismeri a rendszert, mert ő maga is dolgozott 7 évig mentőápolóként a légi mentőknél.

Itt olvashatsz még többet a mentőkről az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top