Aktuális

Hírhedt nők a történelemből

A történelem és a történetírás hagyományosan a férfiak játszótere. A patriarchális társadalomban a történelmet a lehetőségek hiányában jórészt a férfiak alakították.

A férfiak döntötték el, hogy ebből mi az, ami fennmaradhat az utókor számára. Ezért ne is csodálkozzunk azon, hogy a nőknek ezen csak kevés szerep jutott, és arról a kevésről sem maradt feljegyzés. Ám néhányuknak mégiscsak sikerült rést találni a pajzson. Bár sokszor ehhez szörnyű és vérfagyasztó dolgokat kellett elkövetniük, de emlékezünk rájuk, mind a mai napig, nevük nem veszett a feledés homályába.

Következzen most hét olyan asszony, akiknek a nevét sokan mind a mai napig félve ejtik ki. És hogy heten vannak-e, mint a gonoszok? Azt már döntsétek el ti.

A királynő: Kleopátra

Egy ilyen felsorolásból nem hiányozhat Kleopátra, a Nílus királynője (vagy más megközelítésben a Nílus kígyója), az utolsó fáraó, aki meglepő csavarként, nő volt. Királynő, diplomata, nyelvzseni, szerető, szajha, megannyi jelzőt aggathatunk rá. Aki nem éppen klasszikus szépsége ellenére, mégis olyan kisugárzással bírt, hogy két hatalmas hadvezérét, Caesart és Antoniust is sikerült elbűvölnie, és maga, valamint Egyiptom mellé állítania.

Hírhedt nők a történelemből

Kleopátra férfiakat megszégyenítő bátorsággal vetette bele magát a hatalomért folytatott harcba, amelynek érdekében még saját testvéreit is kész volt félreállítani. Ehhez pedig a legnagyobb ellenség, Róma urának segítségét kérte. Később beigazolódott Kleopátra tervének zsenialitása, hiszen nemcsak a trónt nyerte meg, hanem vele együtt Caesar szívét is, amelynek eredményeképpen Egyiptom nemhogy autonóm maradhatott, hanem számos további tartománnyal is gazdagodott. Caesarion néven fiuk született, azonban őt, Kleopátra terveivel ellentétben nem sikerült Róma és Egyiptom közös trónjára ültetni.

Caesar halála után Kleopátrának gyorsan kellett cselekednie, új szövetségest keresett, ehhez megfelelő alanynak bizonyult Antonius. Kapcsolatuk Kleopátra részéről is igazi szerelem volt, melyből három utód is született (az ikrek, Alexandrosz Héliosz és Kleopátra Szeléne, majd pedig Ptolemaiosz Philadelphosz), és az sem jelentett akadályt, hogy időközben Antonius elvette legnagyobb riválisa, Octavianus nővérét. A hűtlenséget azonban Octavianus és Róma is rossz néven vette, hiszen félő volt, hogy Antonius valójában csak egy báb az egyiptomi királynő kezében. Octavianus hadat üzent a szerelmeseknek.

A folytatásért kattints a Hajnika világa caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top