Aktuális

Így élt az utolsó Kleopátra

VII. Kleopátra Egyiptom királynője, a Ptolemaida-dinasztia utolsó uralkodója, egyben az utolsó fáraó volt. A róla szóló történetek sok művészt megihlettek – nem véletlenül.

Kleopátra életútja javarészt ismert, ám számos pontján mai napig ott vannak a kérdőjelek. Most hét olyan érdekességet mutatunk nektek, amit nem biztos, hogy tudtatok az elbűvölő fáraóról:

Így élt az utolsó Kleopátra
  • Több egyiptomi királynő uralkodott e néven, ám VII. Kleopátra az, aki Kleopátraként ismertté vált és minden elődjénél híresebb lett.
  • Kleopátra külseje önmagában nem volt igazán lehengerlő, viszont kisugárzása ellenállhatatlanná tette. Személyisége elbűvölő, intelligenciája páratlan volt. Gyönyörűen szónokolt és nagyon sok nyelven beszélt.
  • VII. Kleopátra nem egyiptomi, hanem görög származású. A 300 éve uralkodó dinasztiájának egyetlen tagja volt, aki megtanulta az egyiptomi nyelvet.
  • A testvérek, Kleopátra 18 évesen, XIII. Ptolemaiosz 12 évesen lettek Egyiptom közös uralkodói. Lekezelően bántak az akkori hagyományok a női vezetőkkel, de Kleopátra ugyanilyen lekezelően bánt öccsével, akit vélhetően ő mérgeztetett meg később.
  • Kleopátrának 4 gyermeke volt. Közülük egy Caesartól, három pedig Antoniustól született. Fivéreivel kötött kötelező házasságaiból nem születtek gyerekek.
  • A harmincéves korkülönbség ellenére Kleopátra és Caesar szeretők voltak. Caesar néhány évre Egyiptomban is maradt vele. Kr. e. 47-ben született gyermekük. Viszonyukról azt mondják, hogy tényleg szerelem volt.
  • Ceasar meggyilkolása után Egyiptom Antonius fennhatósága alá került. Kleopátra őt is elbűvölte, sokak szerint viszont politikai érdekből közeledett felé. Kr. e. 40-ben ikreik születtek. A kicsik az Alexandrosz Héliosz és Kleopátra Szeléné nevet kapták. Még egy fiuk született később, Ptolemaiosz Philadelphosz.
  • A történetírók szerint Antonius öngyilkosságot követett el, amikor tudtára adták Kleopátra halálhírét. Később Kleopátra valóban önkezétől halt meg. Állítólag egy áspiskígyó marása végzett vele, ám máig kételkednek a történészek ennek hitelességében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top