Aktuális

6+1 dolog, amit biztosan nem tudtál Báthori Erzsébetről

Báthori Erzsébet magyar grófnő a történelmi Báthori családban született. Alakját rémséges és kegyetlen tettek legendái övezik.

Ugyan a történelem ma már koncepciós vádakként mutat a legendákra, a történetek még mindig negatív színben tüntetik fel Báthori Erzsébet. Perében a tanúknak feltett kérdések rávezetőek voltak, a válaszokat kínvallatással csikarták ki. Ráadásul e vallomásokat a korabeli jogfelfogás sem fogadta el. Báthori Erzsébetet többek között azzal vádolták meg, hogy szűz lányokat ölt, öletett meg, hogy vérükben fürödjön és megigya azt.

 

Wikipédia
Wikipédia
  • Báthori Erzsébet az ecsedi várban töltötte gyermekkorát. Az öt évvel idősebb Nádasdy Ferenc gróffal tizenegy éves korában jegyezték el egymást.
  • Báthori Erzsébet harminc éven át élt házasságban Nádasdy Ferenccel hadvezérrel, aki a törökkel harcolt. Öt gyerekük volt, Anna, Orsolya, Kató, Pál és András, közülük
    csak hárman élték meg a felnőttkort.
  • Erzsébet sokat volt egyedül, így magányos és zárkózott lett. Pártfogolta a török által kirabolt-fölégetett falvak özvegyeit, támogatta a megerőszakolt, kifosztott lányokat, asszonyokat – nemzetiségükre való megkülönböztetés nélkül.
  • Az ellene felhozott első véres vádak csupán Báthori Erzsébet letartóztatása után hangzottak el. Olyan szolgálók vallottak ellene, akiket kínvallatással bírtak vallomásra. A szolgálókat egy héttel a vallatásuk után kivégezték. A hatalma és a vagyona miatt hurcolták meg.
  • Nádasdy özvegyét nem vonhatták felelősségre nemesi származása miatt, így élete végéig a csejtei várban tartották fogva, befalazva. Erzsébet elborult elmével itt halt meg 54 évesen.
  • A történelemtudomány szerint Erzsébet semmivel sem volt kegyetlenebb, mint korának más arisztokrata özvegyei. Rossz hírét leginkább Rexa Dezső történész keltette.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top