Aktuális

Hatezer katonát vezényelhetnek a déli határhoz

Jelenleg kétezer katona védi Magyarország déli határszakaszát, de Benkő Tibor vezérezredes, honvéd vezérkari főnök szerint szükség esetén pár órán belül akár hatezer is a határra vezényelhető.

A vezérezredes az M1-nek elmondta: hatezer katona kivezénylése esetén is el tudják látni a honvédség napi feladatait, a laktanyákból ugyanis nem vihetnek mindenkit a határra – ide tartozik a légtérfelügyeletet, a légtérvédelmet ellátó személyzet, illetve ide tartoznak a lokátorosok, a híradóközpontosok és az egészségügyi intézményekben dolgozók.

Megnyugtató állapotok

“Magyarország jelenleg több mint kétezer emberrel vesz részt a déli határszakasz védelmének biztosításában” – mondta Benkő, aki húsvét első napján a horvát határ mentén, húsvéthétfőn pedig a dél-alföldi régióban, Bács-Kiskun és Csongrád megyében szolgálatot teljesítő katonákat látogatta meg. A vezérezredes szerint a katonák felkészültek, illetve lelkesen és kitartóan végzik a munkájukat, a feladataikhoz szükséges technikai eszközök rendelkezésre állnak.

Mi van a terrorelhárítással?

A terrorizmus ellen jelenleg is készülő intézkedéscsomagról Benkő elmondta, a honvédség számára rendkívül széles körű feladatrendszert jelent. “Egyaránt kiterjed a hírszerzésre, az információgyűjtésre, a felderítésre, a járőrözésre, szállításra, és ha a helyzet úgy kívánja, harci feladatban való részvételre is. Készen kell állnunk arra is, hogy akár mentésben, mentesítésben, kórházi gyógyításban is részt tudjanak venni a katonák, erre a honvédkórház kapacitása, felkészültsége biztosított.”

A vezérezredes hozzátette: napjainkban nem csak a határok mentén lehet közvetlen támadásra számítani, és hogy jogszabály-változtatás kell ahhoz is, hogy szükség esetén a Magyar Honvédség is segíthessen a védekezésben.

(via MTI)

Kapcsolódó írás:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top