Aktuális

A kézírás okosabbá tesz?

Az elavultnak tűnő kézírásnak van pár rejtett ütőkártyája a billentyűzeten pötyögéssel szemben.

Nem véletlen, hogy egyik oktatási rendszerben sem merül fel, hogy megszüntessék a kézzel írás tanítását, noha a hétköznapjaink során szinte alig fogunk már tollat a kezünkbe.

Számos tanulmány szól a kézírásnak a finommotorika fejlődésére tett jótékony hatásáról, de egy új vizsgálat szerint az értelmi képességek javításában is fontos szerepe lehet.

Amerikai kutatók arra jutottak, hogy azok az egyetemi hallgatók, akik kézzel jegyzetelnek, általában gyorsabban tanulnak, hosszabb ideig őrzi a memóriájuk az információt, és gyorsabban értik meg a dolgokat, mint azok, akik már az órán gépelnek, nem pedig később viszik be a kézírásos jegyzeteiket a gépükbe.

“A jegyzetelés egy nagyon dinamikus agyi folyamat – mondja Michael Friedman kognitív pszichológus –, hiszen a hallott információt át kell transzformálnunk az agyunkban.”

Megéri ismét többet forgatni a tollat
Megérné ismét többet forgatni a tollat

Persze akik gépelnek, szintén ezt teszik, de a kézírás a képalkotó felvételek tanulsága szerint más területeket “mozgat meg” az agyban, mint a gépelés. “Ha kézírással jegyzetelek, jobban meg tudom ragadni az információ lényegét, mint gépelve, jobban tudok gondolkodni” – árulta el Kenneth Kiewra oktatáspszichológus.

Aki tehát szeretné kicsit felpörgetni az agyát, jobb híján lásson neki a naplóírásnak – kézzel.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top