Aktuális

Létezik olyan ember, aki rossz bolygóra született? – erről szól a Sorsfordító

Te érezted már azt, hogy rossz helyen vagy? Hogy minden idegen körülötted? Jancsi pontosan ezt érzi minden egyes nap. Jancsi autista. Segítségre van szüksége ahhoz, hogy ne érezze magát kivülállónak a saját kis életében.

Jancsi és Márk egy osztályba járnak. Márk kerekesszékben él, Jancsi autista. Márkot elfogadják osztálytársai, tanárai, senki nem követeli, hogy pattanjon föl a székéből, és fusson két kört. Jancsitól viszont mindenki azt várja, hogy viselkedjen úgy, mint egészséges társai. Ezért aztán minden napja pokoli küzdelem. Márk az egyetlen, aki megérti, aki meghallja, aki odafigyel rá.

Jancsi és Márk a Sorsfordító című érzékenyítő kisfilm főszereplői, amit most bárki ingyenesen megtekinthet. Az alkotók azt szeretnék elérni, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet:

Ami egy mozgássérült számára a kerekesszék, vagy egy vak ember számára a bot, az egy autista embernek az elfogadás. A vele kapcsolatba kerülő emberek tudása, nyitottsága, empátiája.

A Sorsfordító ötletgazdája egy háromgyermekes édesanya, Gömbösné Hideg Viktória, akinek egyik kisfia, a 11 éves Olivér autista. Kezdetben egy maroknyi csapat, majd számos erkölcsi és szakmai támogató csatlakozott Vikihez, míg végül Dicső Dániel rendező vezetésével összeállt a stáb. A kisfilmet civil és baráti összefogással, legnagyobbrészt társadalmi munkában, a szabadidejükben készítették. Az ügy mellé álltak többek között: Molnár Piroska, Peller Anna és Szendi Szilvi színművészek, Kiss Tibor, a Quimby frontembere, Csernus Imre pszichiáter és a NYLON GROUP színházi alkotócsoport is, a szakmai szervezetek közül pedig az Autisták Országos Szövetsége.

Viki szerint az, hogy ki hogyan viselkedik egy autista emberrel, megmutatja a személyiség legőszintébb oldalát.

Az autizmus első ránézésre láthatatlan és érthetetlen egy átlagember számára. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindenki számára felfoghatóvá és átérezhetővé tegyük az autizmussal élők viselkedése mögött álló okokat, kialakulhasson a társadalomban a valódi empátia és elfogadás. Csak így kaphatnak esélyt ezek a gyerekek és felnőttek arra az egyszerű hétköznapi életre, ami másnak alapvetően megadatik. Mert ők is csak arra vágynak, mint mindenki: felnőve majd érdeklődésüknek megfelelő dolgokkal foglalkozhassanak, képességeik szerint alkothassanak, egy empatikus közösségben boldogan élhessenek. Szerintem az autista emberek viselkedése és beilleszkedési lehetőségei a közösségekbe a társadalom felé egyfajta tükörként szolgálnak: őszintén megmutatják a negatív és pozitív, de mindenképpen a valódi arcokat. És az emberiség számára a világot amúgy is mindig is az átlagostól eltérő, merőben másfajta gondolkodásmód vitte előbbre” írja az édesanya a sorsforditofilm.hu-n.

Viki célja, hogy a kisfilmet és ezzel együtt az autisták világát minél több ember ismerje és értse meg. Ennek érdekében a legfiatalabbakhoz is szeretne szólni: meghívást kapott már több általános iskolába, ahol osztályfőnöki óra keretében fogja majd levetíteni a filmet, s utána érzékenyítő beszélgetést folytat majd a gyerekekkel.

Az autizmus gyakori fogyatékosság, az idegrendszer fejlődési zavara, amit genetikai okok határoznak meg. Az autizmusnak széles spektruma van, vannak akik súlyosan, mások kevésbé markánsan érintettek. Jellemzői: a különös szociális viselkedés és a csökkent kommunikáció. Az autisták bizonyos dolgokban kimagaslóan teljesítenek, másokban pedig egy kisgyerek szintjét sem érik el. Minden századik emberből egy autista, a zavar négyszer annyi fiút érint mint lányt, és a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható.

Ma Magyarországon minimum 100.000 autista ember él. Figyeljünk oda rájuk, segítsünk nekik, hogy ők is egy boldog, elfogadó világban élhessenek, és ne érezzék többé idegennek magukat.

Olvass még az autizmusról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top