Aktuális

Óriási a nyomás a bevándorlási hivatal munkatársain

2016 első négy hónapjában már 13 ezer menekült kérelmét regisztrálták a bevándorlási hivatal munkatársai, akiken egyre nagyobb a nyomás a rendkívül sok feladat okán.

2016 első négy hónapjában 12 994 migráns kérelmét regisztrálták a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai. Igaz, egy évvel ezelőtt ez a szám 40 ezerre rúgott, ugyanakkor 2011-ben mindössze 1693 nyújtotta be Magyarországon.

A menedékkérők jogait nemzetközi szerződések garantálják, így akiket hazájukban üldöztetés, életveszély vagy erőszak fenyeget, azokat a fejlett országoknak be kell fogadniuk.

Az elmúlt három-négy évben teljes mértékben átalakult hazánkban a menedékkérelmek feldolgozása. Az öt évvel ezelőtti alig több mint ezerhatszáz kérelemhez képest 2014-ben már 42 ezer, 2015-ben 177 ezer kérelmet bíráltak el a hivatal munkatársai. Míg korábban az érdemi eljárás legkevesebb három hónapig tartott, a közel százszorosára emelkedett kérelmek miatt a várakozási idő jelentősen megnövekedett. És idén nyáron ismét komoly menekülthullám várható.

A kérelmek számának emelkedésével az ügyintézők száma kevésbé emelkedett, ezért mire a hivatalnokok a menekültek kérelmeit elbírálnák, az esetek többségében a migránsok elhagyják az országot, így az ügyükben folyó munka eredménytelenül zárul. Ugyanakkor azoknak a kérelmezőknek az ügyével csak sokkal később tudnak érdemben foglalkozni, akik valóban Magyarországon szeretnének letelepedni.

A bevándorlási hivatal honlapján rendszeresen közzéteszi a menedékkérelmi eljárások statisztikáit, amelyekből azonban egyértelműen nem lehet megállapítani, hogy a korábbi évekhez képest mekkora eséllyel kapják meg a kérelmezők a menedékkérő vagy oltalmazotti státuszt. Így a statisztikákból leginkább csak az látszik biztosan, hogy az utóbbi másfél évben rekordszámú migráns nyújtott be kérelmet, majd hagyta el Magyarországot anélkül, hogy ügyében bármilyen határozat született volna.

(Abcug)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top