Aktuális

Roald Dahl, a legkalandosabb életű meseíró

Roald Dahl, a híres meseíró a második világháború alatt brit kémként dolgozott Amerikában, és legfőbb feladata a gazdag és befolyásos nők elcsábítása volt. Sokak olvasták világszerte Matildát, a furfangos kislányról szóló meséjét, de csak kevesen ismerik az író kalandos életét. 2016 Roald Dahl-emlékév, és ennek örömére új film is készült, és a könyveit is újra nyomják.

Roald Dahl második világháborús tevékenységét, amikor a washingtoni brit nagykövetség alkalmazásában állt, az Angliában szeptember 9-én megjelent The Irregulars című könyvből ismerhetjük meg. A kiadatlan leveleken és más dokumentumokon alapuló könyv szerzője, Jennet Conant egy eddig tabunak számító témát is feldolgozott, és Dahl szexuális hódításait is felsorolja.

Dahl 1942-ben költözött Washingtonba, amikor a légierős kiképzése után alkalmatlannak nyilvánították a repülésre. Ekkor barátkozott össze Charles Marshsal, a texasi sajtómágnással, aki Churchill barátjaként segített amerikai segítséget szerezni a Hitler ellen vívott küzdelemhez. Dahl közel került a legbefolyásosabb amerikai újságírókhoz és a vezető tisztviselőkhöz is, így például Henry Wallace alelnökhöz is.

Roald Dahl (Fotó: CBS/Getty Images)
Roald Dahl (Fotó: CBS/Getty Images)

A későbbi meseíró ekkoriban legjelentősebb hódításait az ágyban aratta: az egyik szeretője Millicent Rogers, a Standard Oil nagyvállalat örökösnője volt, egy másik pedig Clare Boothe Luce jobboldali kongresszusi képviselőnő, aki egyébként a Time magazin kiadójának felesége is volt. Clare annyira pajkosnak bizonyult, hogy Dahl könyörgött feletteseinek, hogy vegyék el tőle a megbízatást, mert nem tudott kiszabadulni a hálószobából. A könyv szerint “a jó cél érdekében egy bizonyos mennyiségű etyepetye megengedett volt, de ők túlmentek minden határon”.  Marsh lánya, Antoinette Marsh Haskell szerint [Dahl] mindenkivel lefeküdt a keleti és nyugati parton, aki többet keresett egy évben 50 ezer dollárnál”. Bár Dahl szerelmi kalandjairól korábbi életrajzai is beszámoltak, azt mostanáig nem tudták, hogy pikáns  kapcsolatai során milyen sok hírszerzési információhoz is hozzájutott. Tőle származott például az az értesülés is, miszerint Franklin Delano Rooseveltnek viszonya volt az Egyesült Államokba menekült Márta norvég hercegnővel.

Roald Dahl és családja (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)
Roald Dahl és családja (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Amit még nem tudtál Roald Dahlról:

  • Abban az időszakban, amikor Dahl középiskolás volt, a Cadbury csokoládégyár az új fejlesztéseit időnként elküldte a gyerekeknek tesztelésre. 1-től 12-ig értékelniük kellett a küldött csokoládékat, és megjegyzéseket is lehetett hozzájuk fűzni. Dahl szerint ez az élmény járult hozzá a harmincöt évvel később megírt Karcsi és a csokoládégyár című műve megalkotásához.
  • Dahl nagyon magas, 192 centiméter volt, jó volt a sportokban, a squash és az “ötös” nevű játék csapatkapitánya volt és a futballcsapatban is játszott. Érdekelte a fotózás is.
  • Munkája során a cég a tanganyikai (ma: Tanzánia) Dar es-Salaamba került. Eredetileg Egyiptomba akarták küldeni (ami kellemes helynek számított, és a Shell számára fontos piac volt), de azt nem fogadta el, mert nem találta elég kalandosnak.
  • Afrikában megtanulta a szuahéli nyelvet, mivel a bennszülöttek nem beszéltek idegen nyelven.
  • A második világháború alatt többször is harcolt éles bevetésen.
  • 1942-ben Washingtonba került, légiattasé-helyettesnek. Ott publikálta élete első írását a harci kalandjairól.
  • 1953-ban Patricia Neal (későbbi Oscar-díjas) amerikai színésznőt vette feleségül. Házasságuk harminc évig tartott, és ez alatt öt gyerekük született.
  • Ki ne emlékezne a Meghökkentő mesékre, amelyet nemcsak ő maga írt, de a sorozatban szerepelt is. Ő volt az, aki az epizód elején egy hatalmas fotelban ülve olvasni kezdett a nézőknek.

  • 74 évesen, 1990. november 23-án hunyt el otthonában mielodiszplasztikus anémiában. Unokája szerint egyfajta “viking temetésben” részesült: vele temették snooker cipőit, pár üveg jó burgundi bort, csokoládékat, HB-s ceruzákat. Tiszteletére nyitották meg a Roald Dahl gyermekgalériát Aylesburyben.

Persze nem mindenkit érdekel Dahl kalandos élete, az alábbiakban a meseíró centenáriumának egy-két fontos magyar állomását gyűjtöttük össze:

  • Felolvasószínház lesz október 16-án a Matilda című regényből a Tesla.kult Művészeti Galériában. A felnőttekkel szembeszálló, különleges, könyvmoly kislány történetét Martinovics Dorina, Murányi Tünde és Györgyi Anna színművész kelti életre.
  • A szerző születésének 100. évfordulója alkalmából indította útjára a Kolibri Kiadó a Roald Dahl-életműsorozatot, amelyben megjelent A barátságos óriás (Nagy Sándor fordításában) és a Matilda (Totth Benedek új fordításában).
  • A Könyvbárban Roald Dahl A barátságos óriás című könyvét nemrég meg is kóstolhattátok, ugyanis egyedi menü készült a mű alapján. Kiderült,hogy milyen az íze az emberbabnak, az orrborkának, és az álomnak. A nagy sikerre való tekintettel hamarosan a Matildához is lesz menüsor.
  • Most megy a mozikban A barátságos óriás, ami egy amerikai élő szereplős CGI technikával ötvözött fantasy-kalandfilm Steven Spielberg rendezésében, a történetet persze ki más írhatta, mint Dahl.
     
Roald Dahl, a világ egyik leghíresebb meseírója kém volt

Még több Dahlról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top