Aktuális

Mégis szigorítják a lengyel abortusztörvényt

A világméretű tiltakozás ellenére a kormány mégis szigorítja az eddig sem engedékeny lengyel abortusztörvényt. A kormányfő szerint minden gyereknek meg kell születnie akkor is, ha előre tudható, hogy súlyos rendellenességgel vagy életképtelenül jön a világra.

A Jog és Igazságosság mégis szigorítja az abortusztörvényt Lengyelországban. Pedig az abortusztörvény szigorítása ellen tiltakozást szerveztek október 5-én világszerte. Akkor úgy tűnt, az ellenállás elérte célját, a lengyel kormány meghátrált a törvény módosításával kapcsolatosan.

A hátrálás mindössze eddig tartott. A kormánypárt vezére – és Lengyelország de facto vezetője – bejelentette, pártja még az életképtelen vagy súlyos fejlődési rendellenességben szenvedő magzatok elhajtását is megtiltaná.

“Törekedni fogunk annak biztosítására, hogy még a nagyon nehéz terhességek is – amikor a gyermek biztosan meghal vagy súlyos fejlődési rendellenessége van – szüléssel végződjenek, hogy a gyermeket meg lehessen keresztelni, el lehessen temetni, és neve legyen” – jelentette ki.

Az abortuszt teljesen betiltják, egyetlen esetben kivételeznének, ha a terhesség az anya életét is veszélyezteti.

Lengyelországban eddig is meglehetősen szigorúan szabályozták a terhességmegszakítást. Akkor végzik el, ha egészségügyi okok, az anya vagy magzata veszélyeztetettsége indokolja, illetve nemi erőszakot követő terhesség esetén engedélyezték. Az új szabályozás az utóbbi két felmentő okot is kizárná – írja a 444.

A világméretű tiltakozás ellenére is szigorítják a lengyel abortusztörvényt
A világméretű tiltakozás ellenére is szigorítják a lengyel abortusztörvényt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top