Fotó

Az én testem, az én döntésem! – a lengyel abortuszelleni tüntés képekben

Hétfőn hatalmas tüntetésbe remegett bele Lengyelország: fekete ruhában, tömegével vonultak utcára azok, akik az abortusz betiltása ellen hallatták hangjukat. Erős képeken mutatjuk meg, hogyan tüntettek az emberek.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, egyházi nyomásra Lengyelországban tilos lesz az abortusz még akkor is, ha az édesanya vagy a magzat élete vagy egészsége forog kockán, sőt még akkor is, ha az eljárás oka nemi erőszak vagy vérfertőzés.

Az országban eddig egy 1993-as törvény van érvényben, ami ezekben az esetben engedélyezi a terhességmegszakítást, ám a parlament előtt most egy olyan törvénymódosítás fekszik, amelyik ebben a három esetben is tiltaná az abortuszt.

Bár Európában eddig is Lengyelországban volt a legszigorúbb abortusztörvény, most tovább szigorítanák, ráadásul az országban védekezésre egyedül az óvszer áll rendelkezésre, az egyház nyomására rengeteg gyógyszertár nem árusít fogamzásgátló szereket és eszközöket.

Egyértelmű, ha a törvény életbe lép, a külföldön elvégzett terhességmegszakítások amúgy is magas száma rohamosan növekedni fog. Aki nem akar gyermeket, azt nem tudják megakadályozni abban, hogy pár száz kilométerrel arrébb, mondjuk Ausztriában vagy éppen a skandináv országokban végeztesse el a műtétet.

A törvényjavaslat hatalmas port kavart az országban, az eset egy újabb példa arra, hogy milyen az, amikor az állam ignorálja az ember önrendelkezési jogát, átlép egy határt, és a jog eszközeivel akar beavatkozni az ember életébe, a testébe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olvass még abortusz témában az NLCafén!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.