Aktuális

Segítünk, ha segítenél: varázsold széppé valakinek a karácsonyát!

Közeledik az ünnep, és ilyenkor tűnik csak fel igazán, mennyire szerencsések vagyunk: van tető a fejünk felett, jut étel az asztalra, ajándék a fa alá, körbevesznek minket azok, akiket szeretünk. Számtalan embertársunknak ezek közül több dolog sem adatik meg. Persze ideális esetben nemcsak karácsonykor jutnak eszünkbe a rászoruló emberek, de az biztos, hogy ilyenkor gyűjtenek a legtöbben adományokat nekik. Ha szeretnél idén te is adományozni, de nem döntötted még el, mit és kinek, akkor segítünk.

Sokszor látjuk, hogy az emberek szívesen segítenek, örömmel adnak, csak nem tudják, hogyan tegyék, és abban sem biztosak, hogy az adományuk jó helyre érkezik. Az adjkirály! oldala pontosan ezekre a problémákra kínál megoldást. Ez az a hely, ahol egymásra találhat, aki segítene, és az, aki segítséget keres. Az adjkirály! honlapján és a csapat Facebook-oldalán mindenki láthatja, hogy mire van szükségük az ide forduló segítségkérőknek, vagy éppen ki miben tud segíteni. Van, akinek gyerekruha, tartós élelmiszer jönne jól, de olyan is akad, akinek egy kis társaságra, pár jó szóra lenne csak szüksége. Az adjkirály! történetei közül többet olvashattatok már nálunk is, az ő közreműködésüknek köszönhető, hogy Milaskics Richárd, a súlyos beteg kisfiát egyedül nevelő édesapa családja rengeteg segítséget kapott. És szintén nekik köszönhető, hogy lett beszélgetőpartnere annak a súlyos beteg fiatalembernek, akit hosszú hetekig kezeltek kórházban, távol a családjától.

Idén is várja az adományokatMikulásgyár. Tartós, de még nem lejárt élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű ruhát, könyvet, játékot és édességet gyűjtenek december 2-től több gyűjtőponton, Budapesten és vidéken is. Ha valaki mégsem tudná személyesen elvinni nekik adományát, akkor adja postára: térítésmentesen veszik át a küldeményeket, a dobozokra annyit kell ráírni nagy betűkkel, hogy MIKULÁSGYÁR. Az adományok a Magyar Vöröskereszt segítségével jutnak el a rászoruló gyermekes családoknak, időseknek, fogyatékossággal élőknek, krónikus betegségben szenvedőknek és az árva fiataloknak.

Fotó: Leéb Ádám
Mikulásgyár (Fotó: Leéb Ádám)

A hátrányos helyzetű gyerekek valódi kívánságait teljesíti az Orosházáról indult Jézuska Járat mozgalom. Előre összegyűjtik, melyik rászoruló gyerek pontosan mire vágyik, majd a weboldalukon közzétett kívánságlista alapján választhatja ki az adományozó, melyik gyerek kívánságát teljesítené szívesen. December 6-ig várják a megjelölt leadási pontokon az adományokat, leadáskor a csomagra írd rá a gyerekhez tartozó sorszámot.

Mikulás-csomagokat gyűjtenek az érdi rászoruló gyerekeknek és a Hajléktalan Ovi ovisainak négy budapesti helyszínen december 4-ig, civil önkéntesek szervezésében. Az összekészített csomagokba kerülhet csoki, mogyoró, mandarin, apróbb ajándék – december 6-án így a tervek szerint 420 szegénységben élő kisgyerek csizmájába kerül majd ajándék.

Az Új Akropolisz központjában több szervezetnek is gyűjtenek: a budaörsi Menedékház Alapítványnak, ahol 160 embernek nyújtanak szállást és szociális ellátást, a pécsi Budai Városkapu Iskolának, ahol a szegénysorban élő gyerekek részesülnek majd az adományokból, illetve a Baptista Szolgálat Utcafront részlegének, akik a halmozottan hátrányos helyzetű hajléktalanokat karolták fel. Adományként sok mindent elfogadnak: tartós élelmiszert, téli holmit, ruhát és játékokat, gyerekcipőt, pokrócokat, sátrakat, hálózsákokat, zoknit és harisnyát várnak december 5-ig a Rigó utcában.

December 10-én és január 7-én is ruhagyűjtést rendeznek a Budapesten élő hajléktalanok javára lelkes civil önkéntesek. Jó állapotú, meleg ruhákat, paplanokat és cipőket várnak adományként, az adományok összegyűjtése autóval történik, majd személyesen adják át ezeket az utcán élő, fagyoskodó embereknek. Aki szeretne részt venni az akcióban, az esemény Facebook-oldalán léphet kapcsolatba a szervezőkkel!

Idén is elindul a Cipősdoboz-akció! Aki részt szeretne venni benne, az keressen egy jó állapotú, üres cipősdobozt, döntse el, hogy hány év körüli fiúnak vagy lánynak szánja ajándékát, majd töltse meg a dobozt. Hogy pontosan milyen ajándékokat várnak, a weboldalukon olvasható. Az elkészült ajándékcsomagot csomagold be szép papírba, rá kell írni az ajándékozott korosztályát és nemét, majd eljuttatni a gyűjtőhelyek egyikére. Idén december 18-ig várják a csomagokat, melyeket a Baptista Szeretetszolgálat juttat el aztán országos önkéntesi hálózatán keresztül a rászoruló gyerekeknek. Kétezer dobozzal támogatják Böjte Csaba árváit is Marosvásárhelyen, és 180 látássérült kisgyerek is személyre szabott ajándéknak örülhet majd.

Fotó: Baptista Szeretetszolgálat
Fotó: Baptista Szeretetszolgálat

Az Oltalom Karítatív Egyesület Hétköznapi Hősök programja főleg a gyermekes családok életét igyekszik megkönnyíteni. Karácsony előtt a rászoruló családoknak mosógépre, kisgyereknek inzulinpumpára, tűzifára, kályhára gyűjtenek – bárki részt vehet az adományozásban a weboldalukon keresztül, ráadásul pont annak a családnak adhat, akit kiválaszt.

Heti Betevő is rákapcsol a karácsonyi időszakban. A szokásos vasárnapi ételosztásokra várják az önkéntesek jelentkezését, és természetesen az adományokat is. Ha mostanában szórakozóhelyen jársz, keresd a pultra kihelyezett perselyüket, emellett pedig bejelentkezés nélkül bármelyik vasárnap örömmel veszik a gyümölcs- és házisütemény-adományokat, amit a meleg étel mellé osztanak ki, és mindig nagy sikere van a rászorulók körében. Még november 30-ig tart karácsonyi művészeti aukciójuk is, melyre 33 művész 47 alkotást ajánlott fel, a befolyt összeg teljes egészében a vasárnapi ebédek költségeire lesz fordítva. A következő hetekben meleg sapka-, sál- és kesztyűadományokat várnak, illetve pénzadományt (KARÁCSONY közleménnyel), melyből meleg zoknit szeretnének vásárolni, az előző évek tapasztalatai alapján ezekre lenne a legnagyobb igény. Adományozásról, önkénteskedésről minden információt megtaláltok Facebook-oldalukon, és üzenetben is várják a kérdéseket.

Nemcsak adományokkal segíthetsz: a mozgással is tehetsz a rászorultakért. December 4-én 11 órakor a Margit-szigeti Atlétikai Centrumban várják azokat, akik szívesen beneveznének IV. Jótékonysági MikuLÁSS futásra, majd egy-két szigetkört lefutnának MikuLÁSS sapkában, csengővel – ezt a szervezők biztosítják. A nevezési díjjal minden futó a Látássérültek Szabadidős Sportegyesületét támogatja, és a futás után teával, forralt borral, karácsonyi sütikkel lazíthatnak a résztvevők. Akinek kedve van hozzá, kipróbálhatja azt is egy belső, 400 méteres pályán, milyen lehet látássérültként ez a sport: bekötött szemmel, segítővel lefuthatja ezt a távot.

Fotó: Zákány Gergely/BSI
Mikulás-futás (Fotó: Zákány Gergely/BSI)

Vajtán is várják a futókat, idén már másodjára rendezik meg a Jótékonysági Mikulás-futást szintén 2016. december 4-én, 14 órától, a Faluháznál. A rendezvényen befolyt regisztrációs díjjal és egyéb adományokkal az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány munkáját segítik majd.

December 3-án jótékonysági zenés gálát és találkozót rendez a Szociális Csomagküldő Mozgalom, amelyre a belépés ingyenes, de jótékonysági támogató jegy vásárolható. Adományként tartós élelmiszert várnak a rászoruló roma családok részére, az este folyamán pedig többek között olyan fellépőket hallhatnak-láthatnak az érdeklődők, mint Szalóki Ági, az EtnoRom, Éry Balázs, Romano Glaszo és Gáspár Kálmán.

Hajléktalankarácsonyt rendeznek december 23-án a Kossuth téren azoknak, akiknek nem jut az otthon melegéből. Étel- és ajándékosztással várják a rászorulókat, de addig is több mindenre szükségük lenne, hogy a rászorulóknak méltó ünnepet biztosíthassanak: erről részletes információt az esemény Facebook-oldalán lehet találni. Természetesen ajándéknak való adományokat is várnak: gyermekjátékot, csokit, tartós és alapélelmiszereket.

Decemberben több helyen is tart ételosztást az Ételt az Életért Alapítvány: Győrben és Budapesten várják a rászoruló embereket. Nekik önkéntes munkával és tartós élelmiszer adományozásával segíthetsz, illetve azzal, ha minél több rászorulóhoz eljut az események híre. Az adott napokon a meleg étel mellett tartós élelmiszerekből álló csomagokat is adnak a hozzájuk fordulóknak.

Így tehetsz közvetlenül a rászorulókért:

1. Nézz körül a környezetedben, biztosan van olyan kisgyerekes család, idős ember vagy hajléktalan, aki segítségre szorul!

2. Ha van rá lehetőség, kérdezd meg, mire lenne szükségük, minek örülnének. Van, akinek már egy bevásárlás elintézése vagy átvállalása is nagy segítség lehet.

3. Gyűjts össze otthon jó állapotú meleg takarót, paplant, kabátot, meleg ruhát, ezek mind életmentők lehetnek az utcán élőknek.

4. Főzz pár adaggal többet, és porciózd ki dobozokba, így finom meglepetést szerezhetsz azoknak, akik csak ritkán jutnak főtt ételhez. A meleg tea nemcsak folyadékpótlást jelent, hanem cukorral ízesítve kalóriát, és egy kis meleget is.

5. Nézd át a gyerekek játékait, könyveit: ha van köztük olyan jó állapotú darab, amit a gyerekek már nem használnak, beszéld meg velük, hogy adjátok oda egy szegény család csemetéinek.

6. Intézmények – anyaotthonok, hajléktalanszállók – is örülnek az adományoknak, ruháknak, tisztítószereknek, tartós élelmiszernek. Érdemes előtte telefonon egyeztetni velük, mire van szükségük ebben az időszakban.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top