Aktuális

Egyedülálló ókori műkincsek egy török kamionban

Csúnyán felültettek egy török kamionost, aki 300 euróért csempészett felbecsülhetetlen értékű ókori kincseket, de a NAV munkatársai megtalálták a rejtett árut.

Sajtótájékoztatón jelentette be a rendőrség, hogy a világon egyedülálló ókori kincseket találtak egy török kamionban az M5-ös autópályán. A kamiont egy ötven éves török férfi vezette, akinél a vezetőfülkében, egy szatyorban 14 antik aranynak vélt pénzérmét, valamint az ülés alatt egy rézedényt és további réztárgyakat találtak, illetve további 101, különböző alakú, méretű, ábrákkal ellátott, antiknak tűnő tárgyra bukkantak.

Fotó: police.hu
Római aranyérmék Néró korából – Fotó: police.hu

A rendőrség szakértőkhöz fordult, akik megállapították, hogy a tárgyak a közel-keleti térségből származhatnak – asszír, sumér, perzsa eredetűek, már amelyik eredeti. A lefoglalt műtárgyak közül az eredeti urartui bronzkincs becsült értéke 80 millió forint, a római aranyérméké közel 4,5 millió forint.

Urartui katona sírja

A szakértők szerint a  bronztárgyak az ókori Urartu királyságból – a mai Törökország és Örményország területéről – valók, az időszámításunk előtti 9-7. századból. Egy magas rangú katona sírjából kerülhettek elő a lószerszámok, csengettyűk, tegezek fémborításai, csatok, harci szekér alkatrészei, egy bronzsisak és egy bronzüst, amiből a világon összesen négy darabot találtak eddig a kutatók. A fémtárgyakon látható földlerakódás nagyon hasonló mindegyiken, ami arra utal, hogy ugyanarról a lelőhelyről áshatták ki őket.

Fotó: police.hu
Bronz üst – Fotó: police.hu

A lefoglalt tárgyakat a sofőr Törökországban, Isztambulban vette át 2016. szeptember 26-án azért, hogy azokat 300 euróért Lengyelországba szállítsa. A régiségek ellenőrzése során kiderült, hogy egyetlen nyilvántartásban sem szerepelnek, nem hiányoznak sem múzeumból, sem magángyűjteményből.

Fotó: police.hu
Ékírásos szobor – Fotó: police.hu

Hamis a baba

A régiségek között vannak olyan hamisítványok is – például pecséthengerek, kőedények, szobrok –, amelyek megtévesztésre alkalmasak, és eredetiként történő piacra bocsátásuk esetén együttes értékük meghaladhatná a 100 millió forintot. A szakértő véleményében kifejtette, hogy a világon egyedülálló leletegyüttest foglaltak le a NAV és a BKMRFK munkatársai.

Fotó: police.hu
Csengettyűk – Fotó: police.hu

A leletek a Szépművészeti Múzeumban kerültek megőrzésre, a csempészről a  Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség dönt majd.

Fotó: police.hu
Fotó: police.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top