Aktuális

Már Churchill is hitt az ufókban

Teljesen más dolgok foglalkoztatták Winston Churchillt a második világháború előtt, nem Hitler és a fegyverkezés. Arról írt értekezést, hogy lehetséges a földön kívüli élet a Naprendszeren túli bolygókon.

Tizenegy oldalas cikket írt a második világháború előestéjén Winston Churchill, későbbi brit miniszterelnök a földönkívüli élet lehetőségéről, amit a háború után is elővett és frissített. Az Are We Alone in the Universe? (Egyedül vagyunk az Univerzumban?) című értekezésből világosan kiderül, Churchill biztos volt abban, hogy lehetséges a földön kívüli élet a Naprendszeren kívüli csillagok körül keringő bolygókon.

Churchill már nyolcvan évvel ezelőtt, évtizedekkel a Naprendszeren kívüli első bolygók felfedezése előtt megfogalmazta, hogy “nebulák százezreinek mindegyikében sokmilliárdnyi nap található, és óriási az esélye, hogy hatalmas számban vannak közöttük olyan bolygókkal rendelkezők, amelyek körülményei nem tennék lehetetlenné az életet”. Hangsúlyozta, hogy az élethez vízre van szükség és az élet számára alkalmas bolygó hőmérséklete “a néhány fokos fagy és a víz forráspontja között kell hogy legyen”.

Az esszé a maga idejében nem jelent meg, azt Churchill valószínűleg népszerű tudományos írásként egy újságnak szánta. A híres polihisztor számos hasonló tudományos cikkeket írt újságoknak és magazinoknak, 1931-ben például a fúziós energiáról értekezett.

Az írást tavaly fedezték fel a Missouri állambeli Fulton Nemzeti Churchill Múzeumában, és átadták Mario Livio asztrofizikusnak, hogy szakértőként elemezze. Livio elemzésében méltatta Churchill világos gondolkodását, és dicsérte, amiért a kormányzati politika eszközeként támogatta a tudományt. Ő volt az első kormányfő, aki tudományos tanácsadót alkalmazott.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top