Aktuális

Meghalt James Cotton

Tüdőgyulladásban meghalt James Cotton amerikai blueszenész, szájharmonikás. 81 éves volt.

Meghalt James Cotton bluesszájharmonikás, aki 81 éves korában kapott tüdőgyulladást, amit nem élt túl. A Grammy-díjas zenész élete igen mozgalmasan alakult, kilencéves korától haláláig színpadon volt.

James Cotton: High Compression

James Cotton a Mississippi deltavidékén, egy Tunica nevű településen született. Első dalát, a Cotton Crop Bluest tizenkilenc éves korábban rögzítette, néhány évvel később, 1960-ban szerepelt Muddy Waters legendás, At Newport című koncertlemezén. Bár első számú hangszere a szájharmonika volt, jól gitározott, dobolt és énekelt is.

James Cotton: Deep in the Blues

Saját formációjával ötven év alatt közel harminc albumot jelentetett meg, kiemelkedő lemeznek tartják az 1974-es 100% Cottont és a tíz évvel későbbi High Compressiont. Az első Grammy-jelölést 1994-es Living the Blues című albuma után kapta, 1996-ban a Deep in the Blues című lemezért meg is kapta a Grammyt.

Legutóbbi lemezét, a Cotton Mouth Mant 2013-ban szintén jelölték Grammyre. Átvehette a W. C. Handy díjat, a blues legrangosabb elismerését, és 2006-ban beiktatták a Blues Hírességek Csarnokába is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top