Aktuális

Meglepődsz, hol járhat börtön nejlonzacskó-használatért

Ezen a héten életbe lépett a világ legszigorúbb, műanyag zacskók elleni törvénye, méghozzá Kenyában. Az afrikai országban nemcsak a zacskók gyártóit, árusítóit büntethetik, de súlyos pénzbírságot kaphatnak a nejlonszatyrok használói is.

Akár négy év börtönbüntetéssel vagy negyvenezer dollárnak (tízmillió forint) megfelelő összegű pénzbírsággal sújthatják ezentúl a műanyag zacskók gyártóit, árusítóit vagy akár használóit Kenyában, ahol hétfőn lépett életbe a világ legszigorúbb műanyagzacskó-ellenes törvénye. 

A kelet-afrikai állam immár egyike azon több mint negyven országnak – idetartozik egyebek között Kína, Franciaország, Ruanda és Olaszország –, amelyek betiltották, korlátozzák vagy különadóval sújtják az egyszer használatos műanyag zacskókat.

Ez is érdekelhet Megnézem

A műanyag zacskók nagy része az óceánba kerül, ahol megfojtja a teknősöket és a tengeri madarakat, valamint megtölti hulladékkal a delfinek és bálnák gyomrát, mígnem azok éhen halnak.

A műanyag zacskók, amelyeknek lebomlási ideje 500 és 1000 év között mozog, az emberi táplálékláncba is bekerülnek a halak és egyéb állatok révén. A nairobi vágóhidakon előfordult, hogy emberi fogyasztásra szánt tehenek egy részének gyomrából húsz műanyag zacskót távolítottak el.

A hétfőn életbe lépett törvény értelmében a kenyai hatóságok feltartóztathatnak bárkit, akinél műanyag zacskót látnak. Judy Wakhungu környezetügyi miniszter szerint azonban első körben csak a gyártókat és a beszállítókat veszik célba.

Tíz év alatt harmadik nekifutásra sikerült elfogadtatni a törvényt Kenyában, és nem mindenki örül a fejleményeknek, mert 176 gyártó kénytelen abbahagyni a zacskók gyártását, 60 ezer ember munkahelye szűnik meg így.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top