Aktuális

A nemi erőszakkal vádolt Harvey Weinsteint kizárták a filmakadémiából

A 8400 fős intézmény kormányzótestülete szombaton hozott erről döntést. Indoklásuk szerint Weinstein nem érdemli meg kollégái tiszteletét.

Az Oscar-díjakról is döntő amerikai filmakadémia kizárta soraiból a szexuális zaklatással és nemi erőszakkal vádolt Harvey Weinstein producert – írja az MTI. A 8400 fős intézmény 54 tagú kormányzótestülete szombaton hozta meg az erről szóló döntését Los Angelesben, a szükséges kétharmadnál jóval nagyobb arányban. Indoklásul hozzátették, hogy Harvey Weinstein nem érdemli meg kollégái tiszteletét.

Bob Weinstein, az erőszakkal vádolt producer fivére rémálomnak nevezte a bátyja körüli botrányt, majd hozzátette, nem tudott Harvey Weinstein tetteiről. „Elmondom, mit tudtam: hogy Harvey egy zsarnok, arrogáns, kutyába se veszi az embereket.” A testvér, aki egyben Harvey cégtársa is volt, interjújában kijelentette, hogy az akadémiának meg kell válnia „beteg és elvetemült” testvérétől.

A botrány a The New York Times és a The New Yorker tényfeltáró riportjai kapcsán robbant ki, miután az első nevesített áldozatok (többek között Ashley Judd színésznő) után mintegy harminc nő (köztük Angelina Jolie és Gwyneth Paltrow) számolt be a nyilvánosság előtt arról, hogy Harvey Weinstein szexuálisan zaklatta őket, négy nő pedig nemi erőszakkal vádolja az egykor befolyásos hollywoodi producert. Az egyikük Rose McGowan színésznő.

Weinstein élete a botrány kirobbanása óta folyamatosan esik szét. A felesége elhagyta, a New York-i és a londoni rendőrség vizsgálatot indított ellene, kirúgták saját cégéből, a Brit Filmakadémia felfüggesztette a tagságát, Franciaországban pedig kezdeményezték, hogy a producert fosszák meg a civileknek adható legmagasabb hazai kitüntetéstől, a Becsületrendtől – közölte az elnöki hivatal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top