Szabadidő

Harvey Weinstein Angelina Jolie-t és Gwyneth Paltrow-t is zaklatta

Egyre csak dagad a hollywoodi botrány, amelynek főszereplője az egyik legnagyobb hatalmú – már csak volt – stúdiófőnök, akivel kapcsolatban egyre több ismert színésznő és modell állítja, hogy szexuálisan zaklatta őket. Weinstein élete napról napra esik szét, ahogy egyre több részlet lát napvilágot a producer múltjáról.

A bomba múlt hét csütörtökön robbant, amikor a The New York Times hasábjain megjelent riportból kiderült, hogy Harvey Weinstein producer, a Miramax és a The Weinstein Company alapítója, számos kasszasiker producere évtizedeken át zaklatott színésznőket és modelleket, akikkel jellemzően munkaügyi megbeszélések apropóján találkozott.

A The New York Times cikkében Ashley Judd színésznőt említik elsőként, aki húsz évvel ezelőtt a Peninsula Beverly Hills szállodában találkozott a producerrel. Judd akkor még azt hitte, egy reggelivel egybekötött üzleti tárgyaláson fog részt venni, azonban amikor odaért, felküldték Weinstein szobájába.

Ashley Judd volt az egyik első nő, aki felszólalt Harvey Weinstein szexuális zaklatásaival kapcsolatban (Fotó: Getty Images)

A producer egy fürdőköpenyben nyitott ajtót és viszonylag hamar a tárgyra tért: azt kérdezte Ashley Juddtól, hogy lenne-e kedve megmasszírozni, vagy végignézni, ahogy zuhanyzik.

„Hogyan hagyhatnám el minél gyorsabban a szobát, anélkül, hogy magamra haragítanám Harvey Weinsteint?” – ezt a kérdést tette fel magának Ashley Judd, a New York Timesnak adott nyilatkozata szerint.

A producer 2014-ben ugyanebben a szállodában fogadta Emily Nestort, akinek azt mondta, ha a nő fogadja a szexuális közeledését, Weinstein jelentős lökést ad a karrierjének. Egy, a The Weinstein Companynál asszisztensként dolgozó nő pedig azt mondta, Weinstein addig zaklatta, amíg hajlandó nem volt megmasszírozni a meztelen férfit.

„A nők számára valósággal mérgező a környezet a cégénél” – írta Lauren O’Connor, aki szintén Weinstein stúdiójánál dolgozott, és levelet írt a The Weinstein Company több vezetőjének is, amelyben beszámol az alapító szexuális zaklatásairól.

Egy 28 éves nő vagyok, aki megpróbál megélni és karriert csinálni. Harvey Weinstein egy 64 éves, világhírű férfi, ez pedig itt az ő vállalata. A hatalom egyensúlya a következő: én: 0, Harvey Weinstein: 10

– írta O’Connor a levélben.

Bár Weinstein ügyvédje, Lisa Bloom a The New York Times cikkének megjelenését követően azt javasolta kliensének, hogy kategorikusan tagadja az ellene felhozott vádakat, később azonban felmondott, ahogy egyre több részlet látott napvilágot Weinstein zaklatásairól.

Állásinterjú utáni állásinterjú

A magyar származású Romola Garai, akit a hazai filmrajongók a Dirty Dancing folytatásából ismerhetnek, szintén arról számolt be, hogy Weinstein egy szál köntösben fogadta szállodai szobájában.

„Mint minden nőnek, aki ebben az iparágban dolgozik, nekem is el kellett mennem egy meghallgatásra Harvey Weinsteinnel, annak ellenére, hogy már túl voltam a hivatalos castingon, de ezek után szükség volt az ő személyes jóváhagyására is” – nyilatkozta Garai a The Guardian brit lapnak.

„Elmentem a Savoy Hotelbe, ahol a szobája ajtaját fürdőköpenyben nyitotta ki. Akkor voltam 18 éves. Megalázva éreztem magam, nagyon tisztán emlékszem az esetre” – tette hozzá a színésznő.

Garai szerint a londoni eset jól mutatja, hogyan gondolkodott Weinstein a nőkről, akiket gyakran megalázó helyzetekbe kényszerített, kizárólag azért, hogy megmutassa, megvan hozzá a hatalma.
Liza Campbell író azt mondta, Weinstein őt is meghívta a szállodai szobájába, ahol azt kérte tőle, hogy fürödjenek együtt, míg egy amerikai tévés újságíró azt állította, Weinstein nekiállt maszturbálni a szeme láttára. Zoë Brock új-zélandi modell és író szintén az áldozatok között van. Ő 23 éves volt, amikor találkozott a producerrel, aki levetkőzött előtte, és azt kérte tőle, hogy masszírozza meg. Brock végül úgy tudott kimenekülni a helyzetből, hogy bezárkózott a lakosztály fürdőszobájába.

Paltrow és Jolie is kitálalt, a férfiak hallgatnak

Ahogy egyre tovább gyűrűzik a botrány, egyre többen hallatják a hangjukat Weinstein zaklatásaival kapcsolatban. Az áldozatok között volt Gwyneth Paltrow is, akit a producer 22 éves korában zaklatott. A színésznő 1996-ban már ígéretes fiatal tehetségként volt elkönyvelve, nem is csoda, hogy megkapta az Emma című film főszerepét. Azonban, mielőtt a forgatás megkezdődött volna, Weinstein megkérte, hogy találkozzanak a már említett Peninsula hotel egyik lakosztályában egy „üzleti megbeszélésre”. A meeting viszonylag eseménytelenül telt, ám Paltrow szerint Weinstein egy idő után fogdosni kezdte, és arra kezdett célozgatni, hogy át kellene vonulniuk a hálószobába.

Harvey Weinstein és Gwyneth Paltrow 2002-ben. Az említett zaklatás ekkor már megtörtént (Fotó: Getty Images)

„Gyerek voltam még, sokkolt a dolog, teljesen lefagytam” – mondta a színésznő egy, a témával kapcsolatban adott interjúja során, amelyben elárulta, hogy Weinstein, aki sokat tett a karrierje érdekében, szexuálisan zaklatta őt.

Az eset után Paltrow elmesélte a történteket akkori barátjának, Brad Pittnek, aki kérdőre is vonta Weinsteint. A producer ezután figyelmeztette Paltrow-t, nehogy bárkinek beszélni merjen a történtekről. „Azt hittem, ki fog rúgni” – mondta a színésznő.

Az áldozatok között van Rosanna Arquette is, aki a Weinstein nevéhez fűződő egyik legsikeresebb filmben, a Ponyvaregényben játszott. Hasonló élményekről számolt be ő is és Judith Godrèche francia színésznő is, aki Lakótársat keresünk című film egyik főszerepéből lehet ismerős. De a botrány kapcsán megszólalt az Oscar-díjas Angelina Jolie is, aki a Szeress, ha tudsz című 1998-as dráma forgatása során tapasztalta meg, milyen, ha az embert Harvey Weinstein zaklatja.

Angelina Jolie és Ryan Philippe az 1998-as Szeress, ha tudsz című filmben (Fotó: Tumblr)

„Fiatalabb koromban volt egy rossz élményem Harvey Weinsteinnel, aminek az eredményeként soha többé nem voltam hajlandó vele dolgozni, és erre figyelmeztettem másokat is – írta a The New York Timesnak küldött emailjében Jolie. – A nőkkel szembeni ilyen viselkedés elfogadhatatlan bármelyik országban és bármelyik iparágban.”

Meryl Streep, Judi Dench és Glenn Close is kemény szavakkal ítélték el a producer viselkedését. Streep sokáig jó kapcsolatot ápolt Weinsteinnel, most azonban azt írta „visszataszítónak” tartja a stúdióvezetőt. Glenn Close úgy reagált: „Harvey mindig tisztességesen viselkedett velem, azonban most, hogy ahogy egyre-másra érkeznek a pletykákat megerősítő bizonyítékok, mérges és szomorú vagyok.”

Kate Winslet a Varietynek elküldött közleményében azt írta, bár korábban hallott a szexuális zaklatási ügyekről, azt gondolta, csak rosszindulatú pletykákról van szó. Most sokkolónak nevezte a botrányt és azt írta, azok a nők, akik kiálltak a nyilvánosságra, hihetetlen bátorságról tesznek tanúbizonyságot.

„Reméltem, hogy ezek a sztorik csak kitalált pletykák, de azt hiszem, mindannyian elég naivak voltunk” – írta az Oscar-díjas színésznő.

A The Guardian ezzel egy időben 20 A-listás hollywoodi férfi színészt és rendezőt keresett meg, hogy megkérdezzék a véleményüket az esetről. Közülük sokan egyelőre nem reagáltak a lap megkeresésére, köztük olyan nevek, mint Quentin Tarantino, Martin Scorsese, Michael Moore, Ben Affleck, Bradley Cooper, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, George Clooney, Ewan McGregor vagy Daniel Day-Lewis.

 

Harvey Weinstein és Martin Scorsese. Utóbbi nem reagált a The Guardian megkeresésére (Fotó: Getty Images)

Mark Ruffalo és Seth Rogen azonban az elsők között ítélték el a producert, Twitter-csatornáikon.

A The Guardian által megkeresett hírességek közül Clooney később a Daily Beastnek nyilatkozva „védhetetlennek” nevezte a szexuális zaklatási ügyet. Ben Affleck keddi közleményében azt írta: „szomorú és dühös vagyok, hogy az ember, akivel korábban együtt dolgoztam, arra használta a pozícióját és a hatalmát, hogy számos nőt megfélemlítsen, szexuálisan zaklasson és manipuláljon, évtizedeken keresztül”.

Colin Firth szintén közleményben fordult a Guardianhez, amelyben azt írta, hogy Weinstein „hatalmas és félelmetes ember volt, rémisztő lehetett ezeknek a nőknek, hogy ki kell állniuk vele szemben. Borzasztó lehetett átélni ezeket a zaklatásokat, rendkívüli bátorságról tesznek tanúbizonyságot.”

Leonardo DiCaprio szintén kedd este adott ki egy rövid közleményt, amelyben ugyan nem említette Harvey Weinsteint név szerint, de azt írta: „a szexuális zaklatásra és nemi erőszakra nincs mentség, függetlenül attól, hogy ki vagy és mi a foglalkozásod”.

Szintén elhatárolódott Weinsteintől Hillary Clinton, akinek kampányait a producer korábban többször is jelentős összegekkel támogatta. Más demokrata politikusok, például a Chuck Schumer és a Clintonnal együtt kampányoló Elizabeth Warren pedig bejelentették, hogy a Weinsteintől kapott támogatásokat jótékonysági szervezetek számláira utalták át. Barack és Michelle Obama kedden együtt kiadott közleményükben ítélték el a producert.

A botrányba viszont mélyebben belekeveredett Matt Damon és Russell Crowe is, akiket már 2004-ben megkeresett Sharon Waxman, a New York Times egyik riportere, akit Weinstein egyik embere próbált lebeszélni arról, hogy a témában nyomozzon. Ezután kereste meg a két színészt, akik jótállásukról biztosították Weinstein kollégájával kapcsolatban.

Damon ezen a héten azt mondta, körülbelül egy perces telefonbeszélgetést folytatott Waxmannal 2004-ben, és azt mondta, Weinstein emberével kizárólag szakmai kapcsolata volt, illetve, hogy akkor még fogalma sem volt a szexuális zaklatási ügyekről, így nem is akarta elhallgattatni az újságírót.

Harvey Weinsteint egyébként közben kirúgták az általa alapított cégből, bár persze ezt mívesen megfogalmazott mondatokba csomagolták, amely szerint a producer most önvizsgálatot tart, és megpróbálja összerakni a széthullóban lévő életét, mindeközben természetesen terápiára is jár majd. Az egyik legfrissebb hír pedig Weinstein feleségétől, a divattervező Georgina Chapmantől származik, aki a tegnapi nap során jelentette be, hogy elválik a producertől és támogatásáról biztosította „az összes nőt, akiknek ezt a hihetetlen fájdalmat át kellett élniük”.

Georgina Chapman bejelentette, hogy elhagyja Harvey Weinsteint, miután a szexuális zaklatásokra fény derült (Fotó: Getty Images)

Donna Karan: minek mentek oda?

Érdekes nyilatkozatot adott viszont a sajtónak a divattervező Donna Karan, aki a Daily Mail című lapnak adott vasárnapi interjújában „csodálatosnak” nevezte Harvey Weinsteint, majd ezután némi áldozathibáztatásra is időt szakított:

„Fel kell tenni magunknak a kérdést, hogyan prezentáljuk magunkat nőként – mondta Karan, aki a CinéFashion díjátadón nyilatkozott a lapnak. – Keressük a bajt, amikor érzékinek és szexuálisnak mutatjuk magunkat? Ha szétnézünk a világban és megnézzük, hogyan öltözködnek a nők, és ezzel mit érnek el? Keresik a bajt…”

Weinstein egyik áldozata, Rose McGowan érthető módon alaposan kiakadt ettől és Twitter-oldalán azt írta: „Donna Karan siralmas vagy. A bűnpártolás erkölcsi bűn. Egy mocsok vagy, elegáns ruhában.”

McGowanhoz többen is csatlakoztak, sokan Donna Karan bojkottjára szólítottak fel. Érthető módon…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top