Aktuális

Figyelmeztetnek a kéményseprők: januártól elszabadulhat a pokol

A kéményseprők szakszervezeti vezetője attól tart, hogy a kötelező kéményellenőrzés eltörlése akár emberéletekbe is kerülhet.

Az utóbbi napokban több szén-monoxid-mérgezéses esethez kellett mentőt hívni, illetve kórházba szállítani embereket. Ám ők még szerencsések voltak, mindenki élve megúszta a halálos gáz szivárgását.

A mérgezések miatt az atv.hu megkereste Vámos Csabát, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnökét. Szerinte a mérgezések gyakorisága összefüggésben állhat azzal, hogy eltörölték a családi házak kötelező kéményellenőrzését. Hozzátette, hogy a megelőzés és tájékoztatás nagyon fontos, ez pedig a szakma és a kormány feladata lenne.

Vámos úgy véli, a módosítás akár „emberéletekbe is kerülhet”. Májusban azt szüntették meg, hogy aki új kéményt vagy tüzelőrendszert telepít, azt a kéményseprővel kelljen ellenőriztetni. Jövőre pedig a családi házaknál szűnik meg a kötelező kéményellenőrzés.

Jövő évtől kezdődően mindenki építhet, mindenki szerelgethet jobbra-balra kazánokat, szóval borítékolható, hogy 2018 januárjától itt el fog szabadulni ilyen tekintetben a pokol.

Vámos szerint ez nem hirtelen fog bekövetkezni, de idővel drasztikusan több baleset lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top