Aktuális

Megismerhetik férfi kollégáik fizetését a nők Németországban

Törvényt hoztak Németországban arról, hogy a munkavállalók megtudhassák, mennyit keresnek munkatársaik. A jogszabályt a nemek szerinti fizetéskülönbségek megszüntetéséért alkották.

Egy január 6-án életbe lépő jogszabály lehetővé teszi a német munkavállalóknak, hogy megtudják, mennyit keresnek kollégáik. A törvénnyel a német kormány újabb lépést tett a nemek szerinti fizetéskülönbségek megszüntetése felé.

Az első lépés az volt, hogy tavaly törvényt hoztak arról, hogy ugyanazért a munkáért egyenlő bért kell fizetni mindkét nem képviselőinek, az új rendelkezés ennek a törvénynek a betartatását segíti. Igaz, az egyenlő bér törvénye csak azokra a munkahelyekre érvényes, ahol legalább 200-an dolgoznak, de ellenőrizni is csak az 500 munkavállalót foglalkoztató cégeknél lehet.

Az új törvény nem teszi lehetővé, hogy a nők egy adott férfi kollégájuk  fizetési adatait megismerjék, csak egy átlagot kaphatnak, amit több munkatárs bére és juttatása alapján kalkuláltak ki.

Németországban 21 százalékos a különbség az ugyanazt a munkát végző férfiak és nők fizetése között, míg az uniós átlag 16,3 százalék. Nem Németország az egyetlen, amely törvényt hozott az egyenlő fizetések érdekében, Izlandon január elsejétől hatályos az a törvény, amely előírja, hogy ugyanazért a munkáért ugyanakkora bér jár egy nőnek, mint egy férfinak.

Quartz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top