Aktuális

Eltörölheti az Európai Unió az óraátállítást

Az Európai Parlament képviselői kezdeményezték az óraátállítás felülvizsgálatát. A képviselők arra kérik az Európai Bizottságot, hogy ha szükségesnek látják, töröljék el a téli és a nyári időszámítást.

Az Európai Parlament sajtószolgálatának beszámolója szerint a képviselők 384 igen, 153 nem és 12 tartózkodás mellett elfogadták azt az állásfoglalást, amely szerint rengeteg európai állampolgár fejezte ki aggodalmát az évi kétszeri óraátállítás miatt, annak egészségügyi, illetve anyagi következményei miatt.

A képviselői állásfoglalás felszólítja az Európai Bizottságot, hogy értékelje a 2001-ben elfogadott, nyári időszámításról szóló irányelvet, és ha szükségesnek találja, tegyen javaslatot annak felülvizsgálatára.

A Bizottság január végén megkezdte az ezzel kapcsolatos információgyűjtést, amelynek keretében megvizsgálják az óraátállítás egészségügyi hatásait, de felmérik, hogy a téli és a nyári időszámításra való átállás milyen hatással van a közlekedésre, illetve az energiafelhasználásra.

Az óraátállítás eltörlésének ötlete Finnországból származik, ahol több tízezren fordultak a finn kormányhoz, hogy a tekintsenek el az évi kétszeri óraátállítástól. A finnek a nyári időszámítást állandósítanák a skandináv országban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top