Aktuális

Huszonegy évvel ezelőtti gyilkosságot oldottak meg a Békés megyei rendőrök

Nyomasztotta őket az ügy, így időről időre újra nyomozásba kezdtek.

Huszonegy évvel ezelőtti gyilkosságot oldottak meg az elmúlt hónapban a Békés megyei rendőrök. Most nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt emelnek vádat egy férfi ellen, aki a gyanú szerint 1997. január 1-jén egy békéscsabai raktáráruházban lelőtte a raktárvezetőt egy 9 mm-es maroklőfegyverrel, majd 2 és fél millió forintnak megfelelő összeget ellopott az irodájából.

A rendőrség kedden tartott sajtótájékoztatót a nyomozás részleteiről. Mint kiderült, az elkövető egy most 51 éves Békés megyei férfi, aki egy ott dolgozó barátjától tudta, hogy rendszeresen nagy mennyiségű készpénzt tartanak a raktárépületben. A férfi emiatt ment oda a gyilkosság napján: rabolni akart, de amikor a raktárvezető a fegyveres fenyegetés ellenére nem akarta átadni neki a pénzt, többször is meglőtte őt. Ezután, ahogy fentebb írtuk, 2,5 millió forintnyi német márkát és schillinget vitt el a helyszínről.

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy a rendőrök az elmúlt években minden olyan adatot, értesülést soron kívül megvizsgáltak, amelynek akár csekély jelentősége is lehetett a nyomozás szempontjából. Közben időről időre újra értékelték az összegyűjtött adatokat, és összevetették azokat a helyszínen rögzített nyomokkal.

Az egyik legfontosabb nyom egy fekete, kötött maszk volt, amelyet a gyilkos hagyott el menekülés közben a helyszínen. A maszkkal annak idején nem mentek sokra, 2016-ra azonban a szakértői módszerek olyan szintre fejlődtek, hogy DNS-nyomot tudtak kinyerni belőle. Így jutottak az elkövető nyomára a rendőrök.

Fotó: Police.hu

Fotó: Police.hu

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy egy embert már 1997-ben gyanúsítottként hallgattak ki az ügyben. A maszkot akkor az FBI is megvizsgálta, ebből azonban az derült ki, hogy nem az az ember követte el a gyilkosságot. Az ügyet 2008-ban újra megnyitották, de akkor sem jutottak eredményre. Az ügy azonban annyira nyomasztotta a rendőröket, hogy 2016-ban ismét nyomozni kezdtek.

Ekkor jutottak a jelenleg is jogerős büntetését töltő Zs. Róbert nyomára, aki először tagadta a gyilkosságot. Kihallgatták azonban a barátait is, így pedig megtudták, hogy 1996 szilveszterének éjjelén többen tervezték el a rablást, de a társai végül visszaléptek, így a raktárépületbe már csak egyedül a férfi ment el. A szembesítés során, 2017. március 8-án a gyanúsított részletes beismerő vallomást tett.

Mint kiderült, az ellopott pénz egy részéből a férfi egy autót vett, amelyet az anyja nevére íratott, a többit rövid időn belül felélte. Azóta több bűncselekményt is elkövetett, ezért szerepelt a DNS-mintája a rendőrségi adatbázisban, de ilyen súlyos ügye ezenkívül nem volt.

A nyomozás során az is kiderült, hogy annak idején a férfi egyik orosházi ismerőse segített eltüntetni a gyanúsított támadáskor viselt ruháját és megsemmisíteni a fegyverét egy nádas területén, amelyet azóta feltöltöttek, átalakítottak, emiatt a nyomokat nem találták meg. A segítővel szemben így büntetőjogi felelősséget már nem lehet megállapítani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top