Aktuális

Százával szedi áldozatait a Karib-tengeren elszabadult „szellemháló”

Búvárok fotózták le a hatalmas halászhálót, amely miatt több száz cápa és hal pusztult el.

Több száz cápát, halat és egyéb vízi élőlényt is elpusztíthatott az az elszabadult halászháló, amelyet a Karib-tengeren találtak meg búvárok – írja az Independent.

A lap szerint az óriási méretű háló hónapok óta szedhette az áldozatait. Az egyik búvár, a 27 éves Dominick Martin-Mayes képeket is közölt a hálóban lebegő halott állatokról, a látvány pedig valóban sokkoló. A hálóba gabalyodott halak nagy része már oszlásnak indult, így sokukról azt sem tudták megállapítani, milyen fajhoz tartoztak.

Először azt hittük, egy farönk úszik a víz tetején, de ahogy közelebb érkeztünk, láttuk, hogy egy hálót találtunk. Beugrottam a vízbe, és sokkolt, amit láttam, szinte elakadt a lélegzetem. Az első, amit megláttam, egy fiatal óceáni fehérfoltú cápa volt

– nyilatkozta Martin-Mayes, aki az egyik barátjával közösen kiszabadított néhány vergődő halat, de a többségük már régen halott volt.

A gyilkos háló a jelek szerint több mint száz mérföldön (~160 kilométeren) keresztül gyűjthette áldozatait. Tim Austin, a helyi környezetvédelmi osztály vezetője szerint erre enged következtetni a hálóba akadt állatok mennyisége.

A legfontosabb cél most az lenne, hogy újra megtalálják a hálót, Martin-Mayesék ugyanis megpróbálták, de nem tudták elvontatni a 15-ször 15 méteres képződményt. A helyszínen megtettek minden tőlük telhetőt, az erős áramlatok miatt azonban nem tudtak sokáig a víz alatt maradni, ráadásul fennállt a veszélye, hogy ők is belegabalyodnak a hálóba, vagy a hullák miatt idesereglő ragadozók megtámadják őket.

A helyi hatóságok most nagy erőkkel keresik a hálót, de állítólag nincs nagy esély arra, hogy megtalálják, mivel a vízfelszínről gyakorlatilag láthatatlan. Így a gyilkos csapda tovább vonzza magához áldozatait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top