Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Aktuális

Diákok ezrei tüntetnek Spanyolországban

A demonstrálók botrányosnak tartják a navarrai bíróság két hete hozott ítéletét, amelyben szexuális visszaélés miatt ítéltek el öt férfit, noha a vád ellenük csoportos nemi erőszak volt.

Több ezer diák tüntetett szerte Spanyolországban csütörtökön, a többi között Madrid, Barcelona, Valencia és Pamplona belvárosában. „Ez nem visszaélés, ez erőszak!”, „Szégyen!”, „Hiszünk neked, nővérünk!” – skandálták és írták a magasba tartott transzparensekre.

Spanyolország, tüntetés, nemi erőszak (forrás: MTI/EPA/Villar Lopez)

Spanyolország, tüntetés (forrás: MTI/EPA/Villar Lopez)

A Diákszakszervezetek elnevezésű országos egyetemi érdekképviselet hirdette meg a tiltakozóakciót sztrájknak nevezve, hogy felemeljék a hangjukat „a hímsoviniszta igazságszolgáltatással szemben, amely az erőszaktevőket védi” – érvelt Ana Garcia, a szakszervezet főtitkára, aki szerint egy ilyen döntés nem maradhat válasz nélkül.

A navarrai bíróság ítéletében nem látta bizonyítottnak, hogy az öt sevillai férfi megerőszakolta a 18 éves lányt két évvel ezelőtt Pamplonában, amikor a bikafuttatásokról híres San Fermín-ünnepségek zajlottak a városban.
Azokon a mobiltelefonos felvételeken ugyanis, amelyeket az elkövetők készítettek az aktusról, és mutattak be bizonyítékként az eljárásban, nem látszik, hogy a lány ellenállást tanúsítana.

A perben a lány elmondta: a férfiak túlerőben voltak, ő pedig sokkos állapotban volt, és csak azt akarta, hogy mielőbb vége legyen az egésznek.

A bíróság szexuális visszaélés miatt kilencéves börtönbüntetést szabott ki az elkövetőkre, míg az ügyészség 22 évet kért rájuk nemi erőszak miatt. Spanyolországban hatalmas közfelháborodást váltott ki az ítélet, amely ellen már több alkalommal is nagyszabású tüntetéseken tiltakoztak.

Korábban mintegy 1800 pszichológus és pszichiáter írta alá azt a nyilvános szakmai állásfoglalást, amelyben alátámasztják: ilyen helyzetben gyakori és természetes emberi reakció, hogy az áldozat lefagy, és képtelen a védekezésre, amit azonban nem lehet beleegyezésként értelmezni.

Az ügy nyomán a spanyol kormány bejelentette, hogy kezdeményezi a szexuális bűncselekmények meghatározásának felülvizsgálatát az 1995 óta hatályos büntető törvénykönyvben. Az igazságügyi minisztérium kodifikációs bizottsága csütörtökön tartja első ülését.

A bírósági eljárás nem zárult le, miután az összes érintett fél fellebbezést nyújtott be a navarrai legfelsőbb bírósághoz.

(MTI)

Címlap

top